fredag 27 april 2012

Första vaccinationen

Idag (rättare sagt igår, då klockan nu passerat midnatt) så var det dags för Dantes första vaccination.

Innan vaccinationen så mätte och vägde vi honom som vanligt. Jag misstänkte att han växt en hel del för jag har märkt att han inte längre får plats raklång på skötbordet hemma, utan fötterna sticker ut en bit utanför kanten. Längden idag var 68 cm och vikten 6885 gram. Viktmässigt har han tidigare följt kurva nr 2 ovanför normalkurvan i tillväxtdiagrammet, men nu börjar han så smått avvika från den och gå mot normalviktskurvan, medan han i längdkurvediagrammet nu tog ett steg uppåt och landade på kurva nr 3 ovanför normallängdskurvan.

Dante kommer säkerligen bli en lång kille, då de flesta männen i både min och Fredriks släkt (inkl. han själv) är långa. Hoppas dock Dante inte fortsätter att växa riktigt så här fort framöver, för då kommer han växa ur kläderna innan han ens haft på sig alla. Klädstorlek 68 ska ju passa barn i åldern 4 - 6 månader enligt måttabellerna i affärerna, men den storleken är ju lagom för Dante nu när han bara är 3 månader och fortsätter han växa som han gör så kommer han växt ur dem om en månad.

Efter vägning och mätning var det då dags för vaccination. För att han skulle bli lite lugnare inför de två sprutorna så fick han äta en sockerlösning. Han smaskade i sig den fort och Jeanette vår BVC-sköterska sade med glimten i ögat att vi får vara försiktiga med att ge honom godsaker i framtiden för så som han med nöje smaskade i sig sockerlösningen så riskerar han bli en liten gottegris. :) Dante fick sedan en spruta i vardera lår. Så långa som nålarna på sprutorna var så tycker jag nästan att de borde gå rakt igenom hans ben. Funderade lite på om de inte är rädda att träffa skelettet med nålen. Dante stackaren skrek så han var knallröd i ansiktet. Stackars liten. Jeanette rådde mig att sätta mig och amma honom direkt efter sprutorna för att lugna honom och det fungerade bra som tur var. Han somnade nästan i min famn, så så ont kan det nog inte gjort efteråt iallafall. Sedan var Dante rätt lugn hela eftermiddagen.

Träffade efter vaccinationen på BVC ett gäng trevliga mammor från fb-gruppen för lite fika på Green & Rum eller vad kafét heter som ligger på utsidan av Nordstan. Det är ett ganska stort café, vilket är bra då man får plats med ett gäng barnvagnar där. Idag fick jag träffa ytterligare en av mammorna som jag hittills inte hade träffat "live", så nu är det nog bara två kvar av 21 mammor som jag inte träffat i verkligheten.

Efter fikat inhandlade jag två pyjamaser till till Dante. Köpte storlek 74 för säkerhets skull. Hellre lite för stort än för litet. Efter den korta shoppingen så var himlen så grå och regntyngd, så jag passade på att gå upp och hälsa på på mitt jobb igen under tiden som det värsta regnet öste ner. Saknar inte själva jobbet, men saknar mina underbara kollegor.

Sedan åkte vi hem och vid 21-tiden somnade Dante som vanligt och sov ända till två-tiden på natten (nu, alltså). Passade på att städa undan och diska m.m. medan han sov. Nu har han precis vaknat så nu får jag nog avsluta och gå och lägga mig och amma honom och sedan sova för natten. God natt!

Sista träffen med föräldragruppen

I onsdags var det sista träffen med föräldragruppen. Vi pratade säkerhet och hur man säkrar hemmet och annat för bebisarnas framfart när de börjar krypa och gå. Mycket att tänka på och vi behöver definitivt säkra vårt hem för som det är nu är det verkligen inte bebisvänligt. Så snart Dante börjar visa tendenser till att börja krypa så får vi fixa allt sånt.

Här ligger Alexander, Dante och Dante och chillar. :)
Är nog en av de lugnare och mysigare perioderna med bebisarna nu när man kan mysa med dem och de är bara så söta och goa när de ler och framförallt en fördel att de ligger kvar på samma ställe som man lämnade dem på om man skulle behöva t.ex. äta något snabbt eller springa på toa hemma.

Mammorna och kanske även papporna i föräldragruppen kommer vi nog träffa igen framöver, då vi skapat en facebook-grupp där vi kan bestämma träff för promenader, gå på babycafé och dylikt. Så nu har vi ännu fler goa mammalediga mammor att umgås med. :)

Mamma-bebishäng

I måndags åkte jag och Dante ut och hälsade på Frida och Ebba i Floda.

Det blev en helt underbart avslappnad dag innehållande lunch (jättegod kycklingwok som Frida hade lagat), fika, amning, barnvagnspromenad, snack om bebisar och allt möjligt. Så härligt när man bara kan ta det lugnt och göra vad man känner för och inte ha några tider att passa. Sådana här dagar gör mammaledigheten ännu mysigare.

Dante gillade både Ebbas babysitter och leksaker. Så här söta var de när de låg på filten på golvet. Det bryr sig inte om varann ännu, men vi hoppas de kommer bli fina lekkamrater när de blir lite större.

söndag 22 april 2012

Angående alla presenter

Jag ville bara kommentera att jag känner att fokus har hamnat lite fel nu i denna bloggen. Började från och med när vi kommit hem från BB med Dante att lägga upp bilder på alla söta kläder & leksaker m.m. som Dante fått av vår snälla släkt & våra snälla vänner. När jag sedan inte har haft tid eller inte prioriterat att skriva så mycket i bloggen på ett tag & därmed uppdaterat den i efterhand, ibland några veckor senare, så har det nästan bara blivit bilder på alla presenter Dante fått förutom bilderna på honom själv.

Det är absolut inte min mening att det ska vara något extra fokus på presenter. Lade upp bilderna från början för att jag tycker alla bebisgrejer är såå söta. Några veckor senare kände jag att jag inte bara kunde sluta göra det helt plötsligt, av rädsla för att folk skulle kunna tycka det vore orättvist mot dem vars presenter jag inte lade upp bilder på. Inte för att det är så många som vet om eller läser denna bloggen, men för säkerhets skull. Nu är det inte så att någon haft någon synpunkt på detta, ännu iallafall, men jag ber om ursäkt ifall någon tagit illa upp eller ifall jag missat någons present. Jag får fundera hur jag ska göra i fortsättningen. Kommer nog inte lägga upp bilder på alla presenter i fortsättningen, men vill då att ni ska veta att vi inte är mindre tacksamma för de presenter vi inte lägger upp bilder på.

Vill att alla ska veta att vi inte förväntar oss några presenter, så känn er absolut inte tvingade på något sätt att köpa present till Dante om ni kommer på besök. Vi är bara glada & tacksamma att ni vill komma & hälsa på oss.

Tanken med bloggen är mer att beskriva vad som händer i våra liv, hur Dante utvecklas, berätta om diverse projekt vi håller på med samt ge utlopp för åsikter & känslor och annat som man vill ventilera. Ska försöka ha det som mål för mitt fortsatta bloggande.

Sist men inte minst: Tack för att ni tog er tid att läsa detta & tack för att ni hittat hit & läser min blogg!

fredag 20 april 2012

Dante i babygymmet

Igår lade jag Dante i babygymmet för att se om han kanske börjat intressera sig för det. Tidigare har han dissat det helt, men idag när jag lade ner honom så började han först gråta men så snart han öppnade ögonen så såg han väl sig själv i spegeln som hänger i babygymmet och då blev han tyst. Sedan låg han där jättelänge och pratade för sig själv (med sin egen spegelbild, antar jag). Det är så kul att se vilka framsteg han gör och det händer saker hela tiden nu. Han är bara för go vår lille kille. :)


Ser sig själv i spegeln. Dante är kille nog att kunna bära kläder med lite rosa i. :) 
 

Dante har hittat sina händer

Första videoklippet i denna blogg och det är såklart Dante som spelar huvudrollen. Dante har nämligen börjat upptäcka sina händer under den senaste veckan. Hittills har han upptäckt att de är väldigt goda att suga på, men jag tror inte att han "ser" dem än. Filmen är lite mörk men visar Dante som sitter och tittar på TV med mig i soffan. Glöm inte ljudet. :)

torsdag 19 april 2012

Present på posten

Häromdagen kom ett mystiskt vadderat kuvert på posten. I det låg en presentpåse. Presenten var jättefina kläder till Dante från Lotta som är en av mina goa kunder på jobbet. Stort tack!!

Dante kommer bli så fin i dessa kläder i sommar!


Babycafé igen & träning

I tisdags var jag och några mammor och bebisar från föräldragruppen på Babycaféet igen och dessförinnan gick vi en lång promenad från Statoil vid Gropegårdsgatan till Wieselgrensplatsen till Slätta Damm, tog ett varv runt sjön där och sedan tillbaka via Wieselgrensplatsen till Babycafét i Kville. Var jättetrevligt även denna gången.

Trodde jag skulle få träningsvärk efter den långa promenaden med mammorna, då jag minst sagt är otränad för närvarande, men jag klarade mig bra. Har dock fått godkännande på efterkontrollen på MVC i veckan att det är fritt fram att börja träna, så jag får väl ta tag i träningen snart. Tror dock att barnvagnspromenader kommer vara den motionsform jag främst kommer tillämpa under den närmsta tiden i allafall, då Dante fortfarande vill amma typ hela tiden för annars blir han kinkig, så det är svårt att vara ifrån honom längre stunder.

Oavsett så känner jag att jag blir mycket gladare om man får komma ut en sväng på dagen och göra något. Finns en hel del kul saker (både nyttiga och onyttiga) som man kan göra hemma också, men oftast fastnar man i soffan pga Dante bara vill amma hela tiden. Vår BVC-sköterska sade vid senaste besöket att jag skulle försöka gå ut och gå med Dante i barnvagnen, i ca 1 timma per gång, minst en gång om dagen för att vänja honom vid att det går bra att vara ifrån mammas bröst en längre stund. Tror dock det kommer bli bättre på den fronten framöver då Dante börjar visa mer och mer intresse av att titta på sina leksaker, babygymmet och även TVn. Har fått för mig att det inte är så bra för en liten bebis att titta på TV, men Dante verkar gilla det och vi låter honom bara titta kortare stunder t.ex. då jag behöver få äta något eller gå på toaletten eller dylikt.

Mer besök av fina vänner

Fina presenter fick Dante även denna gång.
I måndagskväll kom Lisa, Emma, Frida & Andreas samt lilla Ebba på besök. Det var kul att träffa dem igen. Det var verkligen längesen vi träffade Lisa och Emma. Var kul att höra vad som händer i deras liv just nu & självklart också hur Frida, Andreas och Ebba har det.

Frida och Andreas är ju i samma sits som vi med en liten go bebis, medan Lisa och Emma lever helt andra spännande liv fulla med andra typer av aktiviteter och händelser. Både Lisa och Emma ska båda springa Göteborgsvarvet i år. Håller tummarna för dem att det kommer gå bra.


Måste bli bättre på att träffa våra vänner, annars är de kanske snart inte våra vänner längre. Vet att jag har sagt detta förut, men nu har jag äntligen tid (beror på hur man ser det i och för sig) att bli lite mer social. Jobbar ju inte 10 timmar om dagen nu, som jag annars brukar göra under vårarna.

Det är helt underbart att vara ledig och bara njuta av att vara hemma med Dante. Känns overkligt att det faktiskt är så bra att man kan vara hemma så länge och får betalt från Försäkringskassan. Hade en mailkonversation med en amerikansk kund innan jag gick på mammaledighet och hon skrev att hon var så avundsjuk på vår betalda föräldraledighet vi har här i Sverige för de har endast 12 veckors obetald föräldraledighet. De betalar dock säkerligen inte lika mycket skatt som vi heller, då ju en del av skatten vi betalar går till bl.a. Försäkringskassan.

onsdag 18 april 2012

Babysim, andra gången

I söndags var det Dantes andra gång på babysimmet. Denna gången var det min tur att bada med honom. Härligt att bada i 34-gradig pool! Dante var duktig i 20 minuter sedan ledsnade han & började gråta, så då gick vi upp. Mamma Ulrika ser inte klok ut på korten men det bjuder jag på för Dantes skull. :)


Besök av mormor, morfar och Lisbeth

I lördags fick vi ett besök av Dantes mormor Evy, morfar Jan och Lisbeth. De skulle till Göteborg för att gå på Lasse Berghagen och Petters koncert samt besöka kasinot och ev shoppa, men först kom de förbi och hälsade på oss och fick lite fika.

Både Dantes mormor & morfar samt farmor & farfar gillar att köpa kläder till honom och denna gången var inget undantag. De och alla våra vänner är alldeles för snälla och överröser Dante med presenter. Dante fick en pyjamas, en fin body som passar fint till hans jeans och den lilla skärmmössan som skymtar bakom farmor Evy på kortet. Vi hoppas de hade tur på kasinot och att koncerten var bra efteråt. Har inte hunnit prata med dem sedan dess. Förstår inte var tiden försvinner när man är mammaledig. :)


tisdag 17 april 2012

Påsk!

På skärtorsdagen hade vi föräldragruppsträff på Hisingsbiblioteket. Kan vara bra att tänka på att man kan låna böcker ibland istället för att köpa. Man kan ju spara en del pengar på det sättet t.ex. ifall inte Dante skulle gilla boken. Om man skulle låna en bok som skulle bli en av hans favoriter så får man nog köpa den istället för låneböcker måste ju trotsallt lämnas tillbaka. Än är dock inte Dante intresserad av böcker, så det kommer nog längre fram, men vi ska försöka börja läsa lite för honom ändå redan nu för det ska vara bra för språkutveckligen.

Fredriks föräldrar kom och hälsade på långfredagen och stannade över natt till påskafton. Det blev grillpremiär för kolgrillen, men då det regnade ute så fick den stå under markisen så snart lågorna lagt sig. Gott blev det iallafall. Så skönt att jag gillar grillat igen, vilket jag inte gjorde under graviditeten då det var en pina att bara känna grillukten.

Dante var dock inte på sitt bästa humör under påsken. Så denna gången fick hans farmor och farfar se att han kan gråta och vara kinkig också. Dante borde dock varit glad för han fick än en gång fina kläder av sin farmor & farfar.
På annandag påsk så kom Katarina (f.d kollega) och Susan (som jobbar på Arkiv Redovisning AB, mitt förra jobb) på fika hemma hos oss. De ville ju gärna träffa Dante. Alltid trevligt med besök och trevligt att sitta och prata lite om allt möjligt. Dante fick också fina kläder i present av dem. Så bortskämd han blir av alla snälla vänner & släkten.
BVC-besök 2 april

Glömde skriva att vi var på BVC igen och vägde och mätte Dante den 2 april. Han var då drygt 2 månader (28 mars hade varit exakt). Vikten var 6600 gram, längden mellan 63 - 64 cm och huvudomkretsen 42,8 cm. Han följer stadigt kurva nr 2 ovanför normalkurvan i tillväxtdiagrammet både vad gäller längd och vikt.

Läste i en bok jag fått från Vi Föräldrar att normalvikt och normallängd för en 6-månaders bebis är mellan 6,6 kg - 10 kg och mellan 63,5 - 73 cm långa, så Dante är som en liten 6-månaders bebis redan. Hoppas tillväxten lugnar ner sig något, även om jag självklart tycker det är toppenbra att han växer, för annars kommer vi knappt hinna använda alla kläder innan han växt ur dem igen. Vår armstyrka måste ju också hela tiden hinna med att förbättras, så man orkar bära omkring på honom. ;)

Ny jacka m.m.

Det är roligt att klä Dante i alla fina små bebiskläder. Då det börjar bli lite varmare ute så köpte jag en jacka på Lindex, då det ibland känns för varmt med björnoverallen när han åker i barnvagnen. Så här fin blev han i den. Något stor (storlek 68), men hellre det så han har något att växa i för han växer så otroligt fort. :)

 

Besök på Frejs

Den 4 april åkte jag & Dante spårvagn & besökte mitt jobb. Det visade sig vara en bra dag att besöka dem för dels var många där & dels så fyllde en kollega 40 år, så han bjöd bl.a på goda cupcakes som han fått av en kund.

Sedan så hade vi också turen att min kollega Henriks sambo Jenny & deras son Sixten som är född 12 dagar innan Dante kom på besök samma dag. Han var också en jättesöt liten kille. :)

Babycafé-premiär

Nu har vi även bildat en facebook-grupp för BVC-föräldragruppen & den första aktiviteten vi anordnade via denna gruppen blev en barnvagnspromenad med efterföljande besök på babycafét för 0 - 8 månaders bebisar i Brämaregårdens prästgård nära Vågmästareplatsen den 3 mars. Solen sken & det var jättetrevligt!

söndag 15 april 2012

Babysim (Krabban)

Söndagen den första april var det premiär för babysim med Dante. Pappa Fredrik badade med Dante och mamma Ulrika stod på vid sidan på land och fotade. Vi ska turas om att bada med honom under de veckor som babysimmet äger rum. Bra att ha en förälder på land ifall Dante blir riktigt kinkig men också smidigt då den som är torr av oss kan ta hand om Dante efter badet medan den andre duschar och klär på sig.

Dante gillade väl att bada i ca 15 minuter sedan blev han trött och då gick Fredrik upp med honom. Blir nog bättre sen också när han kan hålla huvudet bättre själv.


En mamma och bebis från vår BVC-föräldragrupp är med i denna babysimgrupp och bebisen som skymtar i övre delen av bilden är Dantes kompis Frank som föddes två dagar efter Dante som vi träffade på BB vars mamma jag känner sedan tidigare. Vi lärde känna varann under graviditeten genom en familjelivstråd som sedan blev en facebookgrupp med 21 mammor i Gbg som väntade barn i december 2011 - januari 2012. Vi i denna mamma-grupp har träffats på fikor och promenader både före och efter våra barn fötts och det är verkligen toppen att man fått lära känna alla dessa trevliga mammor. Har också varit toppenbra att ha dem att diskutera graviditeten med och nu efter alla bebisarna fötts så diskuterar vi allt mellan himmel och jord avseende bebisar och annat samt träffas och fikar och promenerar eller tränar. Hoppas vi alla kan fortsätta att följas åt när våra barn växer upp. Barnen kan ju bli ett stort kompisgäng som kan leka med varann när de blir större. :) 

Coolingen i sina nya solglasögon!

Nytt besök i Skara och Skövde 24 - 25 mars

Nu var det alldeles för längesen som jag skrev här. Förstår inte var tiden tagit vägen. Att vara mammaledig är verkligen ett heltidsjobb, men ett mysigt och spännande heltidsjobb (oftast iallafall).

Vi har varit i Skara och Skövde en sväng igen den 24 - 25 mars, då Fredrik på söndagen skulle åka med sin bror Christoffer och deras pappa Kent till Uppsala och se bandyfinalen mellan Villa Lidköping och Sandviken. Det var 29 år sedan Villa var i final senast så jag förstår om de vill åka och se den matchen. Tyvärr förlorade Villa med minsta möjliga marginal. På lördagen åkte vi till Dantes gammelfarmor (Ulrikas farmor) Ingrid i Skövde. Där träffade vi även min (Ulrikas) kusin Caroline och hennes två pojkar Jonathan och Alexander som jag tror blir Dantes sysslingar (rätta mig om jag har fel) samt Lisbeth som är min faster. Försökte få till ett kort med alla sysslingarna, men det var inte helt lätt. Till slut lyckades vi med gemensamma krafter, se nedan. :)

Sysslingarna på den fina filten Dante fick av mormor och morfar


Dante tackar och bockar för de fina kläderna han fick från Caroline med familj och den fina hunden han fick av Lisbeth

Söndagen spenderades hemma hos Dantes mormor och morfar i Skara. Då visade sig Dante från sin bästa sida och log många gånger åt både mamma, mormor och morfar. Blev en riktig slappardag med en härlig promenad i solen.
På kvällen sedan kom Sjöbergarna tillbaka från Uppsala så då åkte vi hem till Gbg igen.