onsdag 31 oktober 2012

Sanja och Luka på besök

I måndags hade Dante playdate hemma hos oss. Det var Sanja, min mammalediga kollega, och hennes son Luka som kom på besök.

Luka är 6 månader och ungefär lika stor som Dante var när han var i samma ålder. Luka är verkligen en liten sötnos och duktig liten kille som redan kan gå om man håller honom i händerna och kan sitta själv utan stöd.

De växer så fort de små. Kommer ihåg när jag träffade Luka för första gången innan sommaren. Då var han 6 veckor och 56 cm lång och såg pytteliten ut och det är snart 5 månader sedan, fast det känns som igår.


Babysim och IKEA

I söndags var det dags för babysim igen. Ny kurs nu som heter Fisken. 

Dante fick göra mer dyk från pappa F till kanten med lite hjälp. Han fick välta i vattnet frivilligt från pappas famn, men blev sedan uppfångad under vattnet och lotsad till kanten där Dante själv fick hålla sig fast. Han håller sig fast jättebra och behöver ingen hjälp att hänga själv i bassängkanten. Sedan fick Dante också träna på att simma, framförallt att sparka sig fram i vattnet, antingen hängandes på pappa Fs rygg eller på andra sätt. 

Då det börjar bli kallare nu och Dante bara sparkar av sig sitt lakan hela tiden så bestämde vi för att köpa en sovpåse på IKEA, se bild på sovpåsen nedan, så i måndags tog vi en sväng till Bäckebol för att bl.a. köpa en sådan. Sovpåsen kan han inte sparka av sig och det gör också det svårare att snurra runt och klättra i spjälsängen. Han klättar ju inte än, men det dröjer nog inte så länge till han lär sig det eftersom han nu lärt sig att ställa sig upp mot möbler osv. 
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90130078/

söndag 28 oktober 2012

Dante 9 månader idag

Idag är det 9 månader sedan Dante föddes. Tiden går så fort!

Dante har visat sig från sin bästa sida den senaste veckan. Jätteglad kille och han överdriver sitt glada humör genom att "fejkskratta" och plira med ögonen och tycker det är extra roligt om vi också skrattar tillbaka då. Han lägger också huvudet på sned, först åt ena och sedan andra hållet och tittar på oss och han skrattar om vi härmar honom.

De senaste dagarna har han också börjat göra en annan typ av ljud, typ sk-ljud som när man säger sked, men utan -ed. Ungefär som om man gurglar sig och gör ljud samtidigt, utan att ha något i munnen att gurgla.

När vi håller honom under armarna och låter honom gå på golvet och putta en stor uppblåsbar pilatesboll framför sig, så har jag nu märkt att han börjat lära sig hur han ska styra bollen så den går åt det hållet han vill att den ska gå. Om han vill den ska rulla åt höger så lägger han händerna på den och drar händerna åt höger och upprepar det osv. Han lär sig nya saker hela tiden.

Än så länge verkar han dock bara förstå vad ordet "lampa" och "släpp" betyder. Verkar inte förstå ordet  mamma eller pappa än, trots att vi försöker lära honom det. Han säger mamma ganska ofta, men verkar som sagt inte förstå innebörden av ordet än.

I torsdags så ställde han sig upp själv för första gången på riktigt. Det var mot vår soffa. Vi hade turen att filma honom just då, så vi har det hela på film. :) Idag gjorde han det igen, fast mot gåstolen. Får hålla mer koll på honom nu, så han inte ställer sig upp mot något när jag inte ser. Får fixa resår i tyghjälmen så han kan ha på sig den för jämnan snart när han kryper runt. :)

Idag smakade han också på vår mat, alltså samma som jag och Fredrik åt, för första gången. Då jag inte tycker det är så kul att laga mat och helt enkelt varit för lat för att försöka laga någon mat till honom, så har han inte fått prova någon annan lagad mat än burkmat förrän nu. Det var makaroner och köttbullar som stod på menyn. Dante åt några skedar, men hans ansiktsuttryck visade att han inte gillade det. Man kan ju inte gilla allt på en gång och i böcker om barn och mat så skriver de ju att det ibland krävs att de smakar typ på en sorts mat kanske 15 gånger innan de börjar gilla det. Det är bara att låta honom smaka på allt vi äter, som han får äta, och hoppas på att han kommer gilla det någon gång om han inte gillar det första gången.

Teneriffaresa bokad!

Compostela Beach Hotel, Playa de las Americas, Teneriffa.
Bilden hämtad på Vings hemsida:
http://www.ving.se/kanarieoarna/playa-de-las-americas/compostela-beach
I fredags bokade vi Teneriffaresan som vi (läs jag) har kollat länge på nu. Fredrik har gett mig fria händer att kolla upp och bestämma hotell. Sedan frågade vi Fs bror Christoffer och min bror Björn om de ville hänga på. Min bror kunde tyvärr inte hänga med, men Christoffer var på. 

Den 6 december bär det av och kommer åter på eftermiddagen den 13 december. Det blir Compostela Beach-hotell i Playa de las Americas på Teneriffa. Har bokat all inclusive för oss alla, då vi troligtvis kommer vara mestadels på hotellet pga Dante. 

Har även bokat en 2-rumslägenhet så att sovrummet är ett separat rum, så Dante kan sova där i lugn och ro medan vi andra sitter i vardagsrummet eller på balkongen på kvällarna. Han sover ju för natten redan kl 19, så då tänkte vi att vi kan ta med oss lite gott att dricka och äta upp på rummet på kvällarna, då vi inte kan lämna honom ensam där. I lägenheten finns bl.a. mikro och vattenkokare, så man kan värma Dantes mat. Sedan så har jag också bokat ett så kallat babypaket som tillval för 225 kr, vilket innebär att man får låna en barnsäng (resesäng), barnstol och paraplysulky av hotellet. På hotellet ska det finnas en barnklubb som har lekrum dit man kan gå och leka med barnen på dagarna och så ska det finnas en uppvärmd barnpool att bada i. 

Vi hoppas att resan kommer gå bra med Dante. Är ju en flygresa på drygt 5 timmar och sedan busstransfer, enkel resa. Vi håller tummarna att alla håller sig friska och att allt går bra. 

Ska bli såå kul!!


fredag 26 oktober 2012

Kvällspromenad

Idag gick jag en promenad med Dante i barnvagnen strax innan det var läggdags för honom. Det var kyligt ute, ca 4 - 5 grader varmt så jag tog på Dante en Polarn&pyret-overall som vi fått låna av vår vän Lotta & vantar & Villamössan, så fick han sitta i "åkpåsen" i vagnen. Då kändes det som om det inte var någon risk att han skulle frysa.

Han såg nöjd ut & låg & tittade på allt vi gick förbi & bilar & människor som passerade. När vi kom hem var det läggdags, så det var bara att sätta på honom pyjamas, ge en flaska välling & natta honom.

torsdag 25 oktober 2012

BVC-besök idag

Idag var vi hela familjen på BVC. Det var i mitten av augusti som vi var där senast, så det var spännande att se vad Dante skulle få för officiell längd och vikt idag. Här är de officiella siffrorna:

Längd: 79 cm
Vikt: 12 030 gram
Huvudomfång: 50,2 cm

Nu är han uppe på tredje kurvan ovanför normalkurvan avseende alla tre måtten. Använder storlek 80 - 86 nu på kläder till Dante. Köper storlek 86 eller 92 om jag handlar kläder till honom, vilket enligt tabellerna är för barn 1 - 1,5 år (storlek 86) eller 1,5 - 2 års ålder (storlek 92). Stor kille. Tror dock han kanske kommer kunna ha de här kläderna ganska länge, då han troligtvis blir lite mindre mullig sedan när han börjar krypa och gå, om han inte växer väldigt mycket mer på längden.

Då vi planerar att eventuellt åka utomlands i december, så bokade vi in en tid hos läkare för att Dante ska få en vaccineringsspruta mot mässling, påssjuka och röda hund. Vi kunde boka in den samtidigt som vi ska göra 10-månaderskontrollen hos läkaren den 13 nov. Dante blir ju inte 10 månader förrän 28 nov, men tydligen gick det göra den kontrollen något tidigare.

Troligtvis blir det Teneriffaresa i början av december. Finns inte så mycket andra ställen än kanarieöarna man kan åka till i december om man inte vill åka utanför Europa. Vi får se, inget bokat ännu, men vi kommer kanske boka resa i helgen om F får klartecken från jobbet att han kan få ledigt.

Hagel idag samt luftvärmepump beställd

Idag snöade det för första gången eller rättare sagt haglade. Det blev iaf vitt på marken efteråt, så jag tycker det borde räknas som första snön. :)

I tisdags hade vi besök från en firma som installerar luftvärmepumpar som skulle kolla på vårt hus och ge förslag på vart i huset en sådan bäst skulle placeras samt ge oss en offert på vad det skulle kosta att få den installerad.

Fredrik hade googlat och forskat lite om luftvärmepumpar på nätet och kommit fram till att en Mitsubishi Electric FD35 verkade bra och hade fått bra omdömen i forum och liknande. Mats som han hette från firman sade att det är en bra pump, men att FD35-an kanske är lite onödigt kraftig för vårt hus och att FD25-an, den mindre varianten, skulle vara lämpligare att installera. Det hade precis kommit ut en efterföljare till FD25-an som var ännu lite bättre och hade mer finesser och bättre verkningsgrad, vilken hette Mitsubishi Electric FH25 VEHZ 635, så den rekommenderade han oss.

Idag bestämde vi oss så vi ringde och beställde FH25-pumpen, så på tisdag kommer vi få den installerad. Ska bli spännande att se om elförbrukningen denna vintern kommer gå ner jämfört med tidigare år, efter vi installerat luftvärmepumpen. Vi har ju tre tidigare år att jämföra med, sedan vi flyttade in i huset, så det ska bli intressant. Framöver ska vi också byta ut några av våra elektriska element i några rum, till nya effektivare och energisnålare varianter. Det är bara i rummen som det troligtvis kommer behövas assistans från elementen, då luftvärmepumpsvärmen kanske inte når in till rummen eller räcker till överallt.

måndag 22 oktober 2012

15 - 22 okt 2012: Öppna förskolan, Floda-besök, Villa-match och Dante sjuk

Ingen babyrytmik förra veckan heller tråkigt nog pga att ordinarie lärare har "kvinnoproblem" och vikarien hade fått kikhosta. De har lovat att fixa en ny vikarie till nästa vecka.

I tisdags, den 16 nov 2012, födde min kära barndomsvän Ann-Sofie en liten kille, Jaiden, på 3355 gram och 51 cm lång. Så nu har familjen Gonzalez fyra medlemmar. Kul att han är född samma år som Dante. De kommer säkert gilla att leka med varann när de blir lite större. Synd att de bor så långt bort. Skara är ju ca 15 mil bort, så det är ju inte direkt nästgårds. Får passa på att hälsa på dem då och då, när vi är hemma hos mina föräldrar i Skara.
I onsdags var vi på öppna förskolan Fyrklövern & lyssnade på en kvinna från kommunen som berättade om hur & när man söker förskola & vilka regler som gäller. Var svårt att koncentrera sig på att höra vad hon sade när Dante & alla barn runtomkring lekte & väsnades. Lite ny info snappade jag upp iaf. Träffade också lille Nils och Alexander från vår BVC-föräldragrupp, vilket var kul för det var längesedan vi träffade dem senast.

Dante tackar Lotta med familj för de fina skorna han fick. De passar perfekt och fungerar toppen att gå med. Tredje bilden är från öppna förskolan där han hittade många kul leksaker. Han invigde också den nya "one-piecen"/mjukisoverallen jag köpt till honom. Var dock inte så smidig, då man måste ta av hela dressen för att byta blöja.
På torsdagen var vi i Floda och hälsade på Frida och lilla Ebba. Det är skönt att åka och mammahänga hemma hos Frida. Alltid intressant att höra och se vad Ebba gör och vad som händer med henne, då hon ju är ca 1,5 månad äldre än Dante, så då vet man lite mer vad man har att vänta sig framöver. Det är också skönt att kunna prata barn, för just nu umgås man ju nästan dygnet runt med Dante och mesta som händer i ens liv nu är barnrelaterat, så det är svårt att hitta något annat att prata om just nu. Hon bjöd på goda färska frallor och mumsiga muffins. Så mumsigt!!

I helgen hade vi besök av Fredriks bror, Christoffer. Han bor här i Gbg, men det är inte så ofta han är hemma hos oss tre dagar i rad och sov över en kväll pga han inte orkade gå hem till sig mitt i natten. I lördags var det bandymatch på TV. Villa Lidköping mot Sandviken. Christoffer och Dante satte på sig sina matchtröjor för att heja på Villa.

Under matchen märkte vi att Dante var varm och det visade sig att han hade över 39 grader i feber. Vi försökte hålla febern nere genom att ge Dante flytande Ipren för barn. Stackarn fick också diarré. Han var dock lika glad och lekfull som vanligt, trots att han var sjuk, men hade ingen aptit och vägrade äta någon lunch i lördags. Han åt dock lite gröt under eftermiddagen. På lördagskvällen ville han inte sova utan somnade först efter midnatt.

Igår var han feberfri igen och under eftermiddagen började få tillbaka aptiten. Igår var det också första gången han lyckades dricka själv ur en flaska genom att hålla den själv. Tidigare har han hållit i flaskan och sugit på den, men har inte lyckats dricka ur den, då han inte kommit på att han måste höja upp flaskans botten för att kunna dricka ur den. Igår drack han själv ur flaskan, då han både höll i flaskan med båda händerna och höjde den så att han kunde dricka ur den. Duktig kille. :)

Dantes pass klart

Dantes pass blev klart på några få dagar och förra veckan hämtade vi ut det.

Så här fin är han på passfotot. :)

måndag 15 oktober 2012

Släktbesök & teatershow

I fredags kom Dantes mormor & morfar på besök & stannade över till lördagen.

I lördags kom även Dantes farmor & farfar samt min faster Lisbeth. Vi skulle alla se Galenskaparna & After shaves show "30-årsfesten" på Lorensbergsteatern. Jag, Fredrik & Fs föräldrar skulle gå kl 15 & mina föräldrar & Lisbeth skulle gå kl 19.30. När vi var på showen så passade de andra Dante & sedan tog vi över sedan när det var deras tur att se showen.

30-årsfesten var superbra. Då de firade 30-årsjubileum så bestod showen av ett nummer/sketch från varje år de hållit på. Blev mycket nostalgi när de körde sketcher från bl.a. Macken som man sett när man var liten. 3,5 timme pågick showen, men tiden gick jättefort.

Fs föräldrar stannade över till söndagen & då gjorde vi äppelmos & äppelpajer av alla äpplena från vårt träd. Gjorde lite sockerfritt mos till Dante & en del sockrat till oss. Dantes del ser ni på bilden nedan. Jag styckfryste mos i muffinsformar som jag sedan stoppade i en plastpåse för att spara lådor & plats. :)

På söndag eftermiddagen åt vi Thaimat hos Christoffer & sedan var det dags för sista kursomgången avseende kursen Grodan på babysimmet. Dante fick prova en Baltic flytväst & dyka från kanten med den. Han gillade den inte.fredag 12 oktober 2012

Villafan!

Det råder ingen tvekan om vilket bandylag som släkten vill att Dante ska heja på i alla fall. :) Heja Villa Lidköping!

Frost!!

Nu märker man att det börjar bli kallt ute och i förrgår hade vi den första frosten. Idag är det också frost ute. På dagarna kryper dock temperaturen upp till ca 12 grader och de senaste dagarna har varit soliga, vilket gör att träden blir så fantastiskt fina i sina grön/gul/orange/röda färger.

Nu börjar dock den krångliga tiden igen avseende vad man ska ta på de små när man går ut. Då de inte vistas så mycket direkt i solen när de är med ute, så blir de ju inte direkt uppvärmda av den, så det gäller ju att se till att de har tillräckligt på sig för att klara sig i skuggan den tid man planerar vara utomhus. Jag är själv en lite frusen av mig, så jag paltar själv på mig lite extra, så då är det lätt att Dante också får på sig lite för mycket.

Om det är någon som läser denna bloggen som vill dela med sig hur ni klär på er lille/lilla när ni är ute sådana här dagar, så vore jag jättetacksam. Alltid bra att få lite tips. :)

Dante idag

Nu är jag ikapp med bloggandet igen och vill passa på att skriva lite om Dante (har ju inte skrivit om honom tidigare, hehe ;)) och vad som händer med honom. Tycker han blir mer och mer medveten för varje dag som går och han lär sig nya saker hela tiden.

För närvarande är följande hans favoritsysselsättningar: Gå med hjälp av någon vuxen som håller honom i händerna, gå med gåvagnen (också med hjälp av en vuxen), titta ut genom vardagsrumsfönstret genom att hänga över soffryggstödet, gå med gåstolen och hoppa i knät. Som ni ser så är det endast gåstolen som inte kräver att man själv är med och hjälper honom, så ni kanske förstår varför vi investerade i en sådan. :) Nedan ser du fotobevis på några av dessa favoritsysselsättningar.


Utvecklingsmässigt så händer det saker hela tiden. Detta kan Dante göra idag (har säkert glömt något, men det mesta finns nog med här):
 • Ställa sig upp själv: Han kan nu själv ställa sig upp från sittande med hjälp av att först dra sig upp på knä och sedan kliva upp på fötter. Han har dock hittills endast gjort det i soffan med hjälp av soffryggstödet.
 • Dansa till musik: Senaste veckan har han börjat dansa till musik genom att antingen skaka rumpan eller göra knäböj till musiken. Sitter han ner så gör han gungande rörelser sittandes om han hör musik. Så sött. :)
 • Visar vilket håll han vill gå: När han går när vi håller honom i händerna, så har han nu börjat visa själv åt vilket håll han vill gå genom att vrida sig och gå åt det håll han vill.
 • Förstår betydelsen av några ord: Han visar att han förstår vissa ord. Frågar man honom "Var är lampan?", så tittar han mot närmsta lampa. Ibland verkar han förstå att jag är "mamma", men inte alltid.
 • Äter själv med hjälp av pincettgreppet: Han kan äta ett smörgåskex eller majskrokar själv genom att ta upp kexet eller majskroken själv och föra den till munnen och bita av en bit och tugga och svälja. Sedan biter han av en bit till och äter upp den osv tills hela kexet eller majskroken är uppäten. Han har kunnat äta majskrokar ganska länge, men numera är han duktig på att se till att äta upp hela för tidigare kunde han lätt tappa en bit under tiden eller klämma på den i handen och glömma av att äta upp den. Han har också ätit upp hela formfranskesmörgåsar med bredbar pastej på genom att själv bita av lagom stora bitar och på det sättet äta upp smörgåsen.
 • Han kan vinka: Ja som jag skrivit tidigare i bloggen så vinkade Dante för första gången för ca 2 veckor sedan och numera vinkar han ofta när man vinkar till honom.
 • Gillar musik och sång: Man märker att han gillar musik och sång, då han ofta ler och "dansar" eller stannar upp och lyssnar när han hör musik eller sång.
 • Separationsångest: Ibland märker man att han börjar få separationsångest, då han börjar gråta när man går ifrån honom, men det händer bara lite då och då. Inte jämt som tur är.
 • Smackar med munnen, blåser bubblor och rör tungan mer: Han har börjat smacka med munnen och ibland så blåser han bubblor samtidigt som han gör ett ljud som låter som "moaaamm" och sedan ser man att han fått mer rörlighet i tungan.
 • Ålar sig fram: Han ålar ju sig fram sedan han var 6 månader och han blir skickligare och skickligare på det.
 • Pratar goja: Han pratar mycket. Inga riktiga ord, men oftast är det mamamamamama eller moaaam moaam moaam eller dadadada.
 • Sitter upp: Han sitter upp, men kan ibland kasta sig bakåt handlöst. Han kan dock oftast ta sig från sittandes till ålande på magen på egen hand utan att slå sig.
 • Går om någon håller honom i händerna: Han har dock svårt med balansen, så det dröjer nog innan han kan gå helt själv.
 • Kan stå själv med stöd: Han kan stå själv om han håller t.ex. i ett bord eller något annat. Han kan dock rätt som det är bara ramla ihop, vilket han gjorde idag och i fallet slog han hakan i bordet så hans små tänder gjorde ett blödande sår i hans gom, stackarn.
 • Sparkar på kommando: Om man säger sparka, så sparkar Dante. Det har han gjort väldigt länge, då vi började lära honom förstå vad sparka betydde när vi började babysimma i våras.
 • Klappar: Han kan inte klappa händerna själv, men håller jag fram min hand framför Dante, så slår han sin hand på min flera gånger och gör jag "high five" så slår han oftast sin hand mot min också.
 • Dela en upplevelse: Dante kan nu dela en upplevelse med någon annan t.ex. så kan vi båda titta på en lampa och sedan titta på varann och skratta eller le tillsammans åt lampan. 
Dante är också en kille som gillar att äta och idag väger han ca 12 kg och är ca 78 cm lång. Detta enligt vår egen digitala våg och vår egna mätning. Han är en stor kille och är fortfarande flera kurvor över normalkurvan i diagrammen avseende längd och vikt. Har dock inga aktuella officiella siffror på vikt och längd, då vi inte varit hos BVC sedan mitten av augusti och nästa besök är inte förrän slutet av oktober.

Dante både äter och ammar på dagarna och nätterna. Ungefär såhär ser vårt mat- och sovschema ut för närvarande:

Kl 8 - 9 Frukost: Gröt och ev lite fruktpuré

Kl 10 eventuellt mellanmål t.ex. fruktyoghurt på burk för 8 månaders.

Kl 10 - 11. Sovstund ca 30 - 60 min. Ibland blir det bara 15 min. Olika från dag till dag.

Kl 12 - 13 Lunch: En stor burk med burkmat 2 dl +  fruktpuré ca ½ - 1 dl. Vatten i pipmugg.

Kl 14. Sovstund ca 30 - 60 min. Ibland blir det bara 15 min. Olika från dag till dag.

Kl 15 mellanmål: En leverpastejmacka eller en burk med fruktyoghurt eller kokade äppelbitar

Ibland en kort sovstund till omkring kl 16.
Kl 17 - 18 Middag: En stor burk med burkmat 2 dl + fruktpuré ½ - 1 dl. Vatten i pipmugg.

Kl 19 - 20 Välling 2 dl samt nattning.

Mellan målen under dagen så ammar han fortfarande med jämna mellanrum och under natten så vaknar han ca 2 - 3 ggr och vill amma. Har dock ibland sovit från kl 19 - 04 utan att amma, så vi hoppas att han snart kommer sluta amma på nätterna.

Angående blöjor så har vi nästan använt enbart Libero, sedan han föddes. Tycker att de luktar mindre än Pampers och håller tätt bättre. På senare tid har vi dock övergått till Pampers BabyDry nr 5 (för 13 - 25 kg) på nätterna och kör mest Libero Comfort fit nr 6 och Libero Up&Go nr 6 på dagarna.

Pampers BabyDry har faktiskt aldrig läkt någon natt hittills, vilket är toppen, och den verkar mjuk och skön för Dante att ha på sig. Vi har använt den nästan en månad nu och Dante har den hela natten, alltså nästan ca 12 timmar, så vi är väldigt nöjda med den blöjan. Tyvärr luktar den ganska mycket, men vi kan stå ut med lukten så länge den inte läcker på natten. Använde tidigare Libero Comfort fit på natten. De höll också tätt ganska bra, men då och då läckte den, så när vi provade Pampers BabyDry som aldrig läckt hittills så var det ju snäppet bättre.


10 okt 2012: Lek i sanden på lekparken

Igår åkte Fredrik till jobbet redan vid kl 13, istället för kl 18, då de först skulle ha teamarbete och sedan skulle han börja jobba tidigare pga någon av de andra förmännen var sjuk.

Kände att jag skulle bli jätterastlös om jag och Dante skulle vara hemma inomhus själva hela eftermiddagen, så för komma ut lite och njuta av det fina vädret så bestämde jag mig för att vi skulle besöka en lekplats i närheten. Dante fick inviga fleecevästen, den blå regn/vindoverallen samt de fordrade stövlarna som vi nyligen köpte på loppis, så han skulle kunna få prova på att leka i sanden för första gången.

Vi gick till en lekplats inte så långt hemifrån. Först gungade Dante och sedan fick han sitta och leka i sanden. Krattan som jag hade med till honom ratade han helt. Det var mycket roligare att bara gräva i sanden med vanten och vifta bort löven eller försöka äta upp dem. :)torsdag 11 oktober 2012

8 - 9 okt 2012: Gåstol, improviserad babyrytmik, brännsår och fixade pass

Denna veckan har vi tagit det ganska lungt hittills i alla fall.

I tisdags köpte jag en begagnad gåstol till Dante av en kvinna jag kommit i kontakt med via en Facebookgrupp som heter Barnloppis Göteborg med omnejd. Då Dante börjat tröttna på sin babysitter och dessutom snart växer ur den, så kände vi att vi skulle behöva något annat man kan sätta honom i som han gillar att sitta i en stund. Det blev en gåstol. Från början hade vi inte tänkt att köpa en gåstol, då det finns både för- och nackdelar med sådana, men för att slippa bära på Dante hela tiden eller vara tvungen att hålla i hans händer då han i stort sett hela tiden helst vill gå eller hoppa i knät, så beslutade vi oss för att köpa en.  

Efter jag hämtat gåstolen skulle vi åkt till babyrytmiken, men den hade blivit inställd pga sjukdom. En av mammorna i vår babyrytmikkurs, som också är med i samma föräldragrupp som vår vän Jenny och hennes lille Sixten, bjöd in några av mammorna och barnen i gruppen till en improviserad babyrytmik & fika hemma hos henne istället. Jenny hade frågat ifall jag och Dante också fick komma med, vilket vi fick, så vi åkte dit.

Vi sjöng lite sånger med barnen, men några av dem ledsnade rätt fort, så då lät vi dem leka med leksakerna på golvet istället. Var jättetrevligt att vara en lite mindre grupp med mammor och barn, så man kunde prata lite mer, för på babyrytmiken får man inte prata med varann och under fikat efteråt så hinner man sällan prata så mycket med varandra då man har fullt upp med att mata barnen.

Efter den improviserade babyrytmiken så åkte vi hela familjen till Passexpeditionen på Polisen och fixade pass till Fredrik och Dante, då vi (eller framförallt jag) är sugna på att åka utomlands någonstans nu i höst/vinter under min mammaledighet. Fick en positiv överraskning när vi kom dit, då det bara var 3 - 4 st före oss i kön. Jag hade räknat med typ 2 timmar i kö, men vi hade tur. Jag och Fredrik fick fylla i ett papper där vi båda godkände att Polisen fick utfärda ett pass till Dante. Sedan fick Dante fick sitta i en Bumbo-stol på en pall framför kameran och jag viftade en leksak bakom den, så han kollade in i kameran, och redan första kortet blev bra så det gick jättefort. Så vi lämnade passexpeditionen efter max en halvtimme och då hade både Fredrik och Dante beställt pass som vi kommer få åka och hämta om ca en vecka. Toppen!! :)

Hemma sedan så råkade Dante bränna fingret på en lampa, så han fick en stor blåsa. Jag gjorde inte hål på blåsan utan hoppades den skulle hålla ett tag, men så mycket som Dante ålar så höll inte den blåsan så länge. Jag var dum nog och satte ett plåster på hans finger. Tog väl bara några minuter innan jag hörde Dante låta konstigt och när vi tittade på honom så såg han ut att kväljas och jag såg plåstret inne på tungan. Som tur var så låg plåstret så pass långt ut på tungan att jag lyckades få tag i det med mina fingrar, så jag fick ut det. Puh!! Nu skippar vi plåster och allt sådant och försöker istället att hålla koll på att såret inte blir infekterat och hoppas på det bästa.

7 okt 2012: Babysim

I söndags var det babysim igen. Det var pappa Fredriks tur att simma med Dante. Denna gången skulle barnen dyka från förälderns famn till bassängkanten där de skulle hålla sig fast i kanten. De behöver ju fortfarande lite assistans av föräldrarna för att göra detta, då de inte kan simma ordentligt än. Föräldrarna blev beordrade att vänta någon sekund extra innan de drog upp barnen från vattnet, så att barnen själva hinner reagera och göra någon spark under vattnet. Dante klarade sig jättebra och fick inte någon kallsup alls och blev inte ledsen någon gång heller, så det var kul.


5 okt 2012: Mamma-barnfika & shopping

I fredags så bjöd jag in fb-mammorna + barn på äppelpajsfika hemma hos oss. De som kunde komma på fika var Lisa och lille Gustav, Frida och lilla Ebba samt Elin och lille Alvar.


Det är verkligen fullt fart på barnen nu som alla kan ta sig runt på ett eller annat sätt, antingen genom att krypa eller åla. Gäller att säkra huset, så inget farligt händer de små som vill utforska allt. De är också fascinerade av varandra och vill gärna peta och smaka eller bita på varann. Än så länge så leker de tyvärr inte ihop, men kan de kan ta leksaker från varann. Så roligt att bara sitta och titta på dem och vad de gör. :)

Efter att nästan alla barnen turats om att äta lunch i vårt barnstol, så kunde vi mammor få fika lite. Man får aldrig tid att sitta och fika någon längre stund, utan man får äta upp och dricka upp sitt kaffe ganska fort. Barnen ledsnar ofta snabbt på vad de nu håller på med och vill att deras mamma ska plocka upp dem eller underhålla dem, så då gäller det att passa på att äta eller fika så länge de är nöjda och glada.

Efter fikat åkte jag och Frida till Kappahl på Backaplan, då de hade clubdagar där vilket innebar att man fick 25% rabatt på ett helt köp. Jag köpte en fordrad svart vinteroverall, fleecebyxor, sockar samt två "one-piece" (en i fleece och en i bomull), allt i storlek 86, så nu tror jag vi är ganska bra utrustade inför vintern.

30 sept - 2 okt 2012: Röja förråd i Skara & träff med gammelfarmor Ingrid samt familjen Gonzalez

Efter babysimmet på söndagen den 30:e sept så åkte jag och Dante till Skara för att vara med och röja i deras förråd. Hämtade släpkärran med grindar hemma hos Fs föräldrar i Norra Kedum på vägen hem.

Min bror Björn var också i Skara under dessa dagar, så hela familjen var samlad, vilket inte sker så ofta längre, då han bor i Stockholm och vi i Göteborg.

Vid lunchtid på måndagen så åkte vi allihopa och hälsade på farmor Ingrid, Dantes gammelfarmor, i Skövde. Hon hade fått komma hem till sin lägenhet igen, efter en längre sjukhusvistelse pga bruten lårbenshals och brutet ben i axeln samt inoperation av pacemaker. Hon såg pigg ut efter omständigheterna och vi fikade allihopa och pratade. Den 17 november kommer farmor fylla 95 år, så hon är verkligen en riktig krutgumma som också fortfarande är väldigt klar i huvudet. Stor kram till dig farmor!!

På måndag eftermiddag började vi röjandet och vi höll på ända tills jag, Dante och Björn skulle åka hem på tisdag eftermiddag. Vi jobbade på effektivt och snabbt och det blev flera kärror med skräp som vi körde till tippen och någon kärra till Kupan (second hand). Hittade en hel del fina leksaker, bl.a. Brio-leksaker, som jag tog med mig hem till Göteborg, så Dante kan få leka med dem. Vi hittade många andra kul saker, bl.a. en babyslift som både jag och Björn legat i när vi var små, se foto nedan. Välbevarad var den också. Fanns också ett gäng babykläder, men resåren hade torkat och en del var ganska slitna, men något kanske det finns som skulle passa Dante. Vi får kolla mer nästa gång vi är hemma i Skara.

Innan vi åkte till Göteborg så hälsade vi på familjen Gonzalez (Ann-Sofie, Jose Luis och Tindra) i Skara. Har inte träffat dem sedan Dante föddes, då vi av olika anledningar inte lyckats få till någon träff. Ann-Sofie är ju höggravid nu, så de får snart en liten själva. Kanske innan oktober månad är slut. Såå roligt. Tindra, som är deras första barn, tyckte inte det skulle bli kul att få en lillebror efter att hon träffat Dante. Undra varför? :) Det nya syskonet kommer ju inte bli någon direkt lekkamrat till Tindra förrän det blivit lite större, men jag tror hon kommer älska sitt syskon oavsett. :)onsdag 10 oktober 2012

24 - 30 sept 2012: Öppna förskolan och Tittut barnmarknad

Den tisdagen den 25:e var det babyrytmik igen och då kunde Fredrik följa med, då han började jobba kl 13 den veckan. Så var 4:e vecka kommer han kunna vara med.

På onsdagen så besökte jag och Dante Öppna förskolan Fyrklövern i deras nya lokaler i Fyrklövern nära Arvid Lindmansgatan där jag och Fredrik hade en lägenhet innan vi köpte huset. Vi visste att vår vän Jenny och lille Sixten också skulle komma dit samt Alexandra från fb-gruppen och hennes lilla Lykke.

Det var väldigt mycket mammor och barn där på öppna förskolan, så det var trångt vid sångstunden. Efter sångstunden droppade det dock av folk, så då blev det lite mer plats att leka på. Dante var hungrig så vi satte oss i köket och gav honom lite burkmat. När Dante sedan ätit färdigt tog jag mig en kopp kaffe. Hann dock inte dricka något, då Dante lyckades putta till koppen över hela bordet, trots att jag ställde den nästan på andra sidan av bordet från honom sett. Tur i oturen så fick varken Dante eller någon annan kaffe på sig mer än en liten droppe på socken.


Dante på öppna förskolan i sin nya Me&I-tröja och sockar. :)
Tog det lite lugnt med barnaktiviteterna denna veckan, då jag också försöker hinna med att träna själv två dagar i veckan när Fredrik inte jobbar och kan vara hemma med Dante. Tiden bara försvinner känns det som och dagarna går alldeles för fort.  
På lördagen besökte vi Tittut Barnmarknad i Nordlyckeskolan i Torslanda. När vi kom dit var det fullt med folk runt bordet och klädställningarna för barnkläder i storlek 86 - 92, så det var svårt att se vad som fanns när man knappt kom fram till borden, men efter en stund blev det lugnare och lite mindre folk, så man kunde titta lugn och ro. Dante och pappa Fredrik var utanför och väntade, då de inte tyckte det var så kul att kolla på kläder. Jag var i första hand på jakt efter overaller, fleecetröjor och dylikt inför vintern. Tyckte först inte jag hittade något men kom hem med följande för totalt 235 kr: en regn/vindoverall, en fleecetröja, en fleeceväst, två par termobyxor, ett par jeans, tre par skor (gummistövlar, fordrade gummistövlar och ett par fordrade vinterskor i storlekar från 23 - 27) och en svart softshelljacka. Känns som jag gjorde några fynd. Den blå regn/vindoverallen till exempel såg knappt använd ut och den kostade bara 60 kr. :)


18 - 23 sept 2012: Babyrytmik, Röhsskabesök, Lisbeth på besök över dagen

Nu var det längesedan jag uppdaterade bloggen igen. Hinner bara börja uppdatera idag, får ta resten en annan dag. 

Tiden går så himla fort och Dante vill allt oftare att man ska leka med honom genom att hålla honom i händerna när han går eller när han leker med min pilatesboll eller så vill han att man ska bära på honom, vilket gör att man inte har någon direkt tid över till att sitta framför datorn. Dessutom så har han börjat rata babysittern mer och mer och det är ofta som han inte vill sitta i den alls. Tyvärr måste jag säga, för babysittern har varit en av de bästa babygrejerna vi haft. Dante har älskat att sitta och sparka i den, då det gjort att han kan gunga sig själv rejält, t.o.m. så mycket att babysittern förflyttat sig över hela rummet. :)

Tisdagen den 18:e sept så var vi på babyrytmik igen. Dante var inte överförtjust denna gången heller, men det blir nog bättre framöver. Måste få honom att sova lite innan, annars kommer det aldrig fungera.

Onsdagens besök på Miini biblioteket på Röhsska tillsammans med Elin och hennes Alvar samt Frida och hennes Ebba var desto roligare tyckte Dante. Där fanns det både leksaker och böcker att leka med och fina färgglada väggdekorationer att beundra. Var många andra bebisar där också som var ungefär i samma ålder, vilket var kul. Dit går vi gärna igen. :)

På torsdagen kom min faster Lisbeth på besök. Jag och Dante mötte upp henne på centralstationen dit hon kom med tåg. Hon hade köpt en regionen runt biljett som hon kunde åka både tåg och spårvagn och buss på under 24-timmar, vilket är väldigt smidigt. Fredrik kunde tyvärr inte vara med då han jobbade hela dagen.

Det blev först en lyxig lunch på Ruby Bar på Scandic Rubinen på Avenyn. Jag hade en app i min iPhone som heter Rabble och via den kan man få erbjudanden från olika företag bl.a. i Gbg och det erbjudandet vi passade på att använda denna dag var "2 för 1 på lunchbuffe". Vi hade sådan tur att Dante precis somnade i vagnen när vi kom in på Ruby bar och han vaknade precis när jag och Lisbeth hade ätit klart. Perfekt timing. Därefter åkte vi hem till oss och spenderade resten av dagen där, då vädret inte var det bästa. När Lisbeth sedan skulle gå till spårvagnen för att åka hem till Falköping, så vinkade hon till Dante och då vinkade Dante tillbaka för första gången i sitt liv. Det är så kul att se när han gör saker för första gången. Utveckligen går verkligen fort framåt.

Helgen var lugn och på söndagen var det babysim som vanligt där vi fortsatte träna frivilliga dyk från flytmatta eller bassängkant.
Skön soffa på Miinibiblioteket på Röhsska

Dante, Ebba och Alvar leker på Röhsska