onsdag 30 september 2015

Nu har det hänt...

Fredrik har köpt en storleksmässigt (men även minneskortsmässigt) större mobiltelefon än vad jag har, en Samsung Galaxy S6, 32GB!! 


Hade du frågat mig för några år sedan hade jag aldrig trott det skulle hända, då han letade efter så små smartphones som möjligt & han klagade på att jag var & fortfarande är för mobilberoende. 

Senaste året sitter han själv en hel del med sin iPhone 4, vilken är min gamla & superseg, & jag tror inte han kommer sitta mindre med den nya. Nu är han nog fast i smartphonetittarträsket också. :P

Snart blir väl vår familj som en del andra familjer man sett kort på på Facebook, fredagkväll & alla familjemedlemmar sitter i soffan med var sin mobil/dator/iPad eller dylikt. Så socialt (eller inte). ;P

Jag & Fredrik får väl hjälpas åt att mobildetoxa efter föräldraledigheterna är över. :)

måndag 28 september 2015

Supermåne och blodmåne i morse

I morse kl 04.50 tog jag denna bild på blodmånen. Jag tog med 8 sekunders slutartid, dock utan stativ utan med stöd från kuddar i sängen, så det är inte någon superbra bild, men den syns iallafall. Fenomenet blodmåne uppstår när jorden placerar sig mellan månen och solen och därmed orsakar månförmörkelse och denna blodmåne. Nästa gång detta sker kommer vara år 2033.Detta fenomen kombinerades med supermåne, vilken var som störst kl 02 natten som gick. Fenomenet supermåne innebär att månen kommer som närmst jorden i sin omloppsbana och därmed blir månen så stor det är möjligt för den att bli, sett från Jorden.

söndag 27 september 2015

Dante 3 år & 8 mån

Liten uppdatering om Dante också.

Fingerfärg är kul
Han är nu 116 cm lång & väger ca 22 kg. Vikten har varit densamma i nästan över ett år. Han har blivit längre men smalare. Byxor som satt bra i midjan förra hösten åker nu nästan ner när han går.

Han äter väldigt olika. Ibland kan han smälla i sig 5 stora pannkakor & ibland äter han bara lite majs eller pasta eller korv.

Pannkakor med jordgubbssylt är favoritmaten. Annat som han gillar är majs, paprika, inlagda rödbetor, nudlar, ostbågar & chips. Mjölk är absolut favoritdrickan som alltid. Gillar inte dricka, godis, choklad eller popcorn. Vissa kakor gillar han & bullar går bra.

Han pratar bra & tydligt, så folk förstår honom. Uttryck som han ofta använder just nu är "Vilken bra idé!". Låter lite lillgammalt när han säger det, men gulligt. Säger de flesta ord rätt, men böjer dem lite fel ibland, men ändå på ett logiskt sätt så man förstår. Vissa ord är svåra att komma ihåg. Stridsvagn blir ofta strutsvagn. Att leka med bilar är dock det allra roligaste. Han gillar dock att krocka med dem, vilket vi vuxna inte tycker är så kul, men det där krockandet har suttit i länge nu, så vi får väl se om han någonsin tröttnar på det. 

Det roligaste Dante vet nu är att spela iPad, ofta racing- eller parkeringsspel, eller spela Xbox-spel. På Xboxen spelar han Forza Motorsport 3, Burnout Paradise eller Legospel, hittills Lego Star Wars & Lego Indiana Jones.

Dante går på Lek&Plask som är en förberedelse för simskola. I höst går han också på Knatteskutt där han ska få prova på olika sporter, såsom fotboll, handboll, orientering, dans osv. Det är kul! Det måste vara med en vuxen, men tyvärr får inte syskon vara med, vilket gör det lite krångligt för oss de veckorna som Fredrik jobbar kväll. Vi får försöka lösa det med att ta hjälp av Fs bror och våra föräldrar och skulle det inte lösa sig någon vecka, så får vi väl hoppa över den gången helt enkelt. 

Dante målar staden som pappa gjort till hans rum. Dante fick välja färg själv.


Badrumsrenovering del 1

Nu har badrumsrenoveringen pågått i drygt två veckor & så här långt har de kommit. Inte speciellt långt alls. Rivit väggar & golv, lagt nya spånskivor på golvet & elektrikern har varit här & satt in kabelslangar & dosor. That's it.


Vi trodde allt skulle bli klart på fyra veckor men nu har de inte ens hunnit halvvägs och har redan gått mer än två veckor. Niklas som håller på med renoveringen har knappt varit här en heldag en enda gång under dessa två veckor, utan blir ofta ivägsänd till något annat bygge som det var mer panik med. Många dagar har han inte varit här alls. När han är här & jobbar så svär han som en borstbindare hela tiden, vilket inte känns så förtroendeingivande, men han är trevlig att prata med & han ber om ursäkt för att han måste åka iväg till andra ställen. 

Sista campinghelgen

Helgen 18 - 20 september var vi åtta ekipage från campingsällskapet Sjöberg/Frimodig som åkte till Ursand Resort & Camping för att tillbringa helgen där. Det blev en härlig helg med soligt och fint väder och vi promenerade och åt & fikade allihop vid långbord hade det skönt i solen. 


Det är Bert Karlssons camping och det skulle finnas elbilar och minizoo och annat, men tyvärr var allt stängt för säsongen. Dante blev besviken när han inte fick åka bilarna. Grävmaskin fick han köra iaf & hoppa på hoppkudde.


lördag 26 september 2015

Joline ålarhttp://youtu.be/Ps5kkC4zbS0

Joline 7 månader

Joline är nu väldigt aktiv & nyfiken på allt. Hon vill dock också helst vara i famnen & allra helst hos mamma & hon gråter ofta om jag går bort från henne där hon sitter i sin barnstol, om hon inte är upptagen med att leka med något kul. 

Att snurra på storebror Dantes bilars hjul är kul & hon älskar att titta på storebrors taklampa (en lampa som som snurrar & lyser i tre olika färger som en discoboll) & på tvättmaskinen & torktumlaren när de snurrar. Hon älskar också när man sjunger för henne & när man gör roliga ljud. Storebror är dock helt klart favoriten. Allt han gör tycker J är kul & hon tjuter & skrattar ofta högt när han busar med henne. 

Hon ålar framåt mest, men sitter i krypställning på alla fyra & gungar mycket. Snart kommer hon nog på hur man kryper. Vill gärna stå upp & gå när man håller i armarna, men ställer sig inte upp själv än.

Äter en del mat på dagen, ca en halv burk barnmat (gillar dock långt ifrån allt) plus fruktpuré (frukt älskar hon) till efterrätt & sedan gröt eller välling på kvällen. Däremellan kan hon få fruktyoghurt eller liknande, vilket hon kan äta en hel burk av på en gång. Hon gillar inte direkt varken välling eller gröt, bara grötklämmisar funkar, men det sägs att det kan ta lång tid för dem att börja gilla det så jag försöker varje dag & hoppas på det bästa. Igår blandade jag i fruktpuré i gröten & då åt hon mer än någonsin. Smörgåsrån & majskrokar får hon ibland för att hålla henne sysselsatt när vi äter.

För övrigt pendlar hon mellan att vara världens gladaste goaste tjej till världens kinkigaste som bara tjuter öronbedövande (får snart skaffa öronproppar) av missnöje eller gråter & skriker sig röd & varm, oftast när hon är trött men vägrar ligga still & sova. 

Hon kan inte vara still & när hon ammar i famnen snurrar hon runt & ställer sig upp på benen & lutar sig över mig & ammar halvståendes. Liggammar vi så gör hon samma där fast står i krypställning & ammar & sedan ålar runt & tittar & tar på saker. Blir galen på henne ibland!😜

På dagen sover hon ca 2 -5 ggr vanligtvis mellan ca 15 min till 1,5 tim, alltså väldigt varierande. På natten samsover hon med mig, men kan ibland hon sova några timmar på kvällen i sin säng & sedan lyfter jag över henne till oss när hon vaknar runt midnatt. Hon somnar dock oftast i famnen eller intill mig i sängen ammandes. Har endast fått henne att somna utan amning en enda gång, men har inte börjat kämpa med att försöka få henne somna själv än riktigt. På nätterna ammar hon ganska mycket, ca 2-5 ggr per natt.

Det är fantastiskt mysigt & härligt att vara mammaledig, även om det periodvis är väldigt tålamodsprövande med trotsig treåring & närhetstörstande mammig bebis. Älskar Joline & Dante över allt annat & försöker verkligen njuta så mycket jag kan. ❤️❤️❤️❤️❤️
Tycker det borde finnas pausknapp för tiden går alldeles för fort!!

2015-08-01 - 2015-08-31

Ska uppdatera detta inlägg senare. Lägger upp inlägget så jag får allt i kronologisk ordning och kan börja blogga löpande från idag 26 sept 2015 istället, om jag inte fattat det fel så att datumet uppdateras när jag sedan kommer uppdatera detta inlägg.

2015-07-01 - 2015-07-31

Ska uppdatera detta inlägg senare. Lägger upp inlägget så jag får allt i kronologisk ordning och kan börja blogga löpande från idag 26 sept 2015 istället, om jag inte fattat det fel så att datumet uppdateras när jag sedan kommer uppdatera detta inlägg.

2015-06-01 - 2015-06-30

Ska uppdatera detta inlägg senare. Lägger upp inlägget så jag får allt i kronologisk ordning och kan börja blogga löpande från idag 26 sept 2015 istället, om jag inte fattat det fel så att datumet uppdateras när jag sedan kommer uppdatera detta inlägg.

2015-05-01 - 2015-05-30

Ska uppdatera detta inlägg senare. Lägger upp inlägget så jag får allt i kronologisk ordning och kan börja blogga löpande från idag 26 sept 2015 istället, om jag inte fattat det fel så att datumet uppdateras när jag sedan kommer uppdatera detta inlägg.

2015-04-01 - 2015-04-30

Foton från april 2015:

Ebba och Max Kalin samt Dante och Joline

Sedan Joline lärde sig le, så ler hon ofta. Så härligt!!

fredag 11 september 2015

2015-02-21 - 2015-03-31: Lite bilder från Jolines första tid hemma

Första familjebilden med alla fyra. Tagen 2015-02-22.
Stolt mormor Evy & morfar Jan
Stolt farmor Birgitta & farfar Kent
Joline 6 dagar gammal

Pappa Fredrik & Joline
Syskonen Sjöberg
Mamma Ulrikas faster Lisbeth på besök 25 mars & Joline har precis börjat le.

tisdag 1 september 2015

2015-02-20: Joline kom till världen

Den 20 februari 2015 kom vår underbara dotter och Dantes lillasyster Joline till världen.Värkarna satte igång på förmiddagen den 19 februari, vilket var beräknat datum för hennes födsel. Hade molvärk i magen på morgonen och var osäker på om det var dags eller om det bara var förvärkar och falskt alarm, men vågade inte chansa utan meddelade mina föräldrar i Skara att det nog var dags och att de skulle ta sin packning och åka hit.

Vi lämnade Dante på förskolan Hakefjordsgatan kl 09, för vi tänkte det är bättre han är på förskolan, ifall jag börjar få riktigt ont av värkarna. Mina föräldrar kom strax efter kl 10 och då hade värkarna börjat sätta igång. Det var inte så jobbiga värkar, men när vi närmade oss 14-tiden, så började de helt plötsligt komma väldigt tätt, så vi bestämde oss för att åka in. Koordinatorn sade vi skulle åka till Östra. Mina föräldrar gick och hämtade Dante på förskolan, då de skulle ta hand om honom hemma hos oss, tills vi kom hem igen från BB.

Vi kom in och sedan började en långdragen förlossning, väldigt lik Dantes. Hade högt blodtryck 160/110 och lite äggvita i urinen så jag klassades som havandeskapsförgiftad och skulle egentligen flyttas till specialförlossningen. Det var dock fullt där, så jag fick stanna kvar på normalförlossningen och läkarna fick komma och kolla mig då och då istället. Fick epidural vid 18-tiden, vilket var underbart!!! All smärta bara försvann och då tänkte jag att jag kan klara detta, bara några få krystvärkar och sedan skulle hon vara ute. I wish!!! :P

Då vattnet inte gått så tog de hål på hinnorna vid 22-tiden och därefter blir allt nästan som en repris av Dantes förlossning. Började direkt må illa och spydde ofta. Värkarna kom tillbaka och blev mer intensiva och mer onda. Hade lustgasen i ena handen och spypåsen i andra och alternerade mellan dessa resten av tiden, tills det var dags att lägga sig ner och börja krysta när krystvärkarna kom. Fick näring genom dropp för att jag inte kunde varken dricka eller äta något pga illamåendet.

Kämpade hela natten med värkar och krystvärkar, men hon vill inte komma ut. Jag har minnesluckor och minns därför inte så mycket av den natten för jag var så utmattad. Strax efter kl 06 på morgonen fredagen den 20 februari, så bestämmer läkaren att vi ska prova sugklocka, för att hjälpa till, då jag började bli för trött. Detta fungerade och kl 06.21 kom Joline ut och lades direkt på min mage. Jag var så trött att jag bara höll om henne och låg och blundade, men fantastiskt glad att hon nu kommit ut och mådde bra.

Dagen efter, lördagen den 21:e, åkte vi hem till en stolt storebror Dante & nyfikna morföräldrar.

Äntligen var hon här och nu är vi fyra i familjen! <3

Redo att åka hem
Dante, stolt storebror, håller Joline första gången på kvällen den 21 feb 2015


Återuppta bloggandet igen & Dantes födelsedagskalas 1 år, 2 år och 3 år

Hej!

Jag har lust att börja blogga igen, efter ett långt uppehåll sedan januari 2013, då jag nu är mammaledig igen med vår underbara dotter Joline och hennes storebror Dante!

Vet inte riktigt hur jag ska binda ihop allt med tidigare inlägg men tänkte att visa lite bilder från Dantes födelsedagskalas från när han firade 1 år, 2 år och 3 år. Blir för mycket att skriva en sammanfattning om allt som hänt under dessa två år som gått.

Dante 1 år

Det var många släktingar som kom på Dantes 1-årskalas och han var glad. Han gillade dock inte gräddtårtan han fick, men han gillar inget sådant sött och ska ju helst inte äta sånt heller, så det är ju helt ok. Under kalaset fick han feber, vilket kanske gjorde att han inte var så matfrisk eller glad hela kalaset. Att vara födelsedagsbarn på sitt första kalas tar ju mycket på krafterna bara det.

Nyklippt Dante har tagit sina första steg själv i januari, men vågar inte riktigt gå själv förrän i februari 2013 några dagar efter kalaset.

Dante älskar sin Bobby Car med släp 

Dante överöstes av fina presenter


Farbror Christoffer och mamma Ulrika busar med Dantes får som han fick från C.Morfar Jan, Lisbeth, farmor Birgitta, farfar Kent och mormor Evy.

Farbror Christoffer, Jan (Farfar Kents bror), gammelfarfar Yngve, Gudrun (Yngves fru), Raina (Mats fru), Mats (mormor
Evys bror) och morfar Jan (egentligen Jan-Olof)

Dante gilllar inte tårtan och har feber, därför den ledsna minen.


Dante 2 år


Vaknade upp i sin nya växa-säng han haft 3 dagar och blev firad med sång och presenter på morgonen den 28 jan 2014
På kalaset sedan kom det många släktingar även denna gång. Dante var glad. Åt lite smörgåstårta denna gången. Var dock fortfarande inte förtjust i själva födelsedagstårtan. Fortfarande lik pappa som inte gillar sötsaker och dylikt. Vilket ju är toppen. Blev sjuk på kvällen efter kalaset även denna gång.

Gudrun, mormor Evy, farfar Kent, Lisbeth (morfar Jans syster), morfar Jan och pappa Fredrik.

Dante, gammelfarfar Yngve, Jan (Kents bror), farmor Birgitta, Gudrun (Yngves fru), mormor Evy och pappa Fredrik.

Dante 2 år. 

Dante 3 år

På morgonen den 28 januari 2015, firade vi Dante och då fick han sin balanscykel och hjälm.


Vi hade Dantes 3-årskalas helgen innan hans födelsedag, för säkerhets skull, ifall Dantes lillasyster skulle bestämma sig för att komma ut tidigt. Beräknat födelsedatum var 19 februari. Dante var glad även på detta kalas. Denna gången fick han dock inte feber i samband med kalaset iallafall.

Farbror Christoffer, Dante, mamma Ulrika, mormor Evy, Lisbeth

Morfar Jan, farmor Birgitta, farfar Kent, farbror Christoffer

Dante försökte blåsa ut ljusen, men i år gick det inte lika bra, då han blåste sig själv upp i luggen.