söndag 24 januari 2016

Joline 11 månader

Det händer så mycket under första levnadsåret. Utvecklingen går i rasande fart. Senast jag skrev om Joline var i början av december. Sedan dess har det hänt en hel del. Joline förstår mer och mer av vad som händer runt omkring henne och lär sig vad saker heter och utvecklar olika motoriska färdigheter.

Mammig var hon i december och mammig är hon fortfarande, om inte mer än någonsin. Nu vill hon bara vara i min famn så fort hon ser mig. Inte ens att sitta på golvet och leka intill mig är ok, så det blir mycket bärande och göra saker med en hand nuförtiden. Mycket statisk träning för armen att bära en liten tjej som numera väger 9850 gr och är ca 74 cm vid BVC besöket 8 januari.

Joline sover tyvärr fortfarande inte hela nätter, vilket tar på krafter och tålamod för både mig och Fredrik, då vi försöker turas om lite med omnattningarna. Vanligtvis kanske hon vaknar ca 5 ggr mellan kl 19-05 och då kan hon vara vaken allt ifrån 5 minuter till 1,5 tim. Ibland vaknar hon varje timma hela natten, vilket är jobbigast, då man knappt hinner somna om emellan. Sedan kanske Dante ropar ibland också, så då känns det som man bara springer mellan barnens rum och aldrig får sova själv. Ibland kan Joline skrika hysteriskt i 1,5 tim och man förstår inte vad det är som är felet. Man testar med allt, men inget funkar. Funderar på om hon har ont någonstans ibland och har ibland testat att ge henne alvedon för att se om hon kanske vaknar färre gånger då, men det ger sällan någon effekt. Om hon har ont, t.ex. av tandvärk eller dylikt, så borde hon ju visa tecken på det dagtid också, tycker jag.

Hon sover i pyjamas och sovpåse från IKEA. Sovpåsarna är ju superbra, tycker jag. Då behöver man inte täcke, utan sovpåsen ersätter påslakan och täcke och den åker ju aldrig av hur de än rullar runt.

Joline vaknar alltid runt 05 och då är hon nästan omöjlig att få att somna om, då hon troligtvis är hungrig. I december gjorde jag så att jag vid femtiden när hon vaknade, tog med henne till soffan vid TV-n, tände någon enstaka lampa och ammade henne där och sedan så somnade vi båda om där och sov till Dante vaknade runt 07-tiden. Nu i januari har jag övergått till att ta med henne in till vår säng så hon får amma och sova med mig där. Lite skönare att sova i egen säng, men vill egentligen inte att hon ska bli van vid att få komma och sova i min säng med mig nu när hon inte amma längre på natten och snart ska vi ju sluta amma helt när jag börjar jobba, så då hoppas jag inte hon behöver sova intill mig. Dante har aldrig sovit i vår säng sedan han slutade amma på nätterna, alltså när han var 10 mån.

När hon inte sover eller sitter i min famn så är hon väldig aktiv. Hon vill helst gå med eller utan hjälp. Sedan hon började gå i början av januari, så har hon börjat gå själv mer och mer och hon är väldigt stadig och ramlar sällan. Går ganska långa sträckor och kan vända håll och gå tillbaka om hon vill utan problem.Hon kan själv stapla torn av klossar och hon kan sätta fast duplolegobitar på en legoplatta och ta loss den igen. Hon öppnar duplofönster och stoppar in legobitar genom det på duplohus som Dante byggt.

Hon försöker kittla oss genom att hålla fram sina händer mot oss och kittlas med fingrarna. Hon kniper med ögonen när hon tittar på oss och skrattar om vi kniper på ögonen tillbaka och då fortsätter hon att göra det för det är kul.

Joline svarar numera "jaa" (fast precis som hennes bror gjorde när han var liten, så uttalar hon a-et mer som i a ordet alla) när man frågar om hon vill ha mat och hon förstår många ord, såsom lampa, mat, docka, häst, puss, pappa, mamma, Dante, sparka osv. Låter ibland som hon säger Dante, fast mer som da-te, och titta, men tycker inte man kan räkna det som att hon sagt sitt första riktiga ord än. Säger man "puss på dockan" till henne så trycker hon dockans ansikte mot sin mun, så sött!! Hon pussar även på oss ibland, när vi säger det till henne. Hon kan klappa händer och gör hi-five med oss. :)


Hon äter bra fortfarande. En hel burk per måltid (Yoghurt till frukost, barnmat till lunch, barnmat eller gröt till middag) + ev max 100 ml välling innan sängdags. Hon har nu provat hemlagade bananpannkakor,  kokt ägg, kokta morötter, kokta ärtor, kokt blomkål och tomat och allt åts med glädje förutom tomaten. Ammar lite mellan målen och oftast när hon ska sova på dagen, då hon somnar snabbast på det sättet.

Idag när vi satt och lekte med en gåbil i plast som Dante fick när han var 1 år, så snurrar hon på alla attiraljer som sitter på den som låter och spelar musik. Sedan finns det en låda ovanpå som man öppnar genom att stoppa fingret i ett hål på luckan och öppna luckan uppåt. Joline öppnade luckan själv och lade i en liten plasttelefonlur som hon lekte med och sedan stängde hon luckan igen. Sedan öppnade hon luckan och ropade något som låter som "Däääär!!!" när hon ser telefonen ligga i lådan i gåbilen och sedan tar hon upp den och stänger lådan igen. Denna procedur upprepade hon flera gånger. Lika kul att hitta telefonluren varje gång. :)

Man märker att hon dras till sådant som hon inte får röra eller saker hon inte får leka med som t.ex. toaletten, diskmaskinen eller datorn. Hon gör allt för att komma nära toaletten och ta på den och jag, Dante och Fredrik gör allt får att hålla henne därifrån. Dante råkar ibland glömma släcka och stänga dörren till toaletten och får Joline syn på det så går eller kryper hon det snabbaste hon kan dit för att försöka hinna in och till toan innan vi hinner stoppa henne. Detsamma gäller för alla Dantes leksaker och datorerna osv. Det blir ofta dragkamp mellan syskonen kombinerat med höga skrik från båda, ifall Joline lyckas få tag på något som Dante leker med som hon inte får ha. Bara början på syskonfighterna som komma skall. :)

Dante är dock en väldigt snäll storebror och gör ofta allt för att beskydda Joline. Han leker med henne och ser till att hon inte leker med saker som hon är för liten för att leka med eller inte får röra av andra skäl. Går hon t.ex. nära något hon inte får röra, så kan Dante bära iväg henne genom att krama om henne bakifrån och lyfta upp. Han är stark som orkar bära en 10 kg tung och 74 cm lång bebis från ena änden av huset till andra, när han själv väger ca 22 kg och är ca 119 cm lång. Det är så härligt att höra när de skrattar och leker tillsammans. Joline avgudar ju sin storebror och han är lätt den som får flest leenden och som har lättast att få henne att skratta.

I veckan tog vi fram en traktor med vagn som Dante fick av min faster Lisbeth när han var liten. Det är en bonde som kör och trycker man på honom så spelas låten "Per Olsson han hade en bonnagård, ian, lijan, lej, fast utan sång utan bara musik och sedan står det djur (häst, ko, får och tupp) på vagnen som också gör sina egna läten när man trycker på dem. Trycker man på skorstenen så startar traktorn och kör framåt och trycker man på ratten så tutar den och blinkar med lamporna. Joline älskar att sitta och trycka på alla de olika djuren men framförallt gubben och så sitter hon och gungar fram och tillbaka när låten spelas.

Idag var jag och Dante med och tittade på när Joline babysimmade, då Dante inte var med på sitt lek&plask idag pga hosta. Jag filmade då när Joline dök och tog lite bilder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar