torsdag 29 november 2012

Vad har hänt sen sist?



Vår goe lille tiger! :)
 Detta har hänt sedan jag skrev här senast:

  • Dante har tillfrisknat från sin förkylning och slemhosta
  • Dante har fått vaccinationsspruta mot mässling, påssjuka och röda hund inför Teneriffa-resan
  • Kortvisit av Dantes farfar Kent
  • Besök av Dantes farbror Christoffer som nu är tillbaka från sjön igen efter att fått fast anställning hos sin nya norska arbetsgivare
  • Tapet- och golvinköp till sovrumsrenoveringen som planeras att genomföras i mellandagarna
  • Bokat allt inför sista helgen i februari 2013 som kommer bli en överraskningshelg för mamma Evy och pappa Jan, då mamma fyllde 65 i april i år och pappa kommer fylla 65 nästa år. 
  • Beställt några julklappar till Dante
  • Beställt anodbyte för vår frånluftsvarmvattenberedare
  • Varit på babysim igen för första gången på tre veckor
  • Varit på babyrytmiken med Dante för första gången på tre veckor
  • Fikat med Elin och lille Alvar på nya Condeco på Östra Hamngatan (intill Lagerhouse)
  • Påbörjat nattamningsavvänjning med Dante
  • Dante har lärt sig gå helt själv med sin gåvagn (vi måste dock gå precis bakom och vakta så han inte helt plötsligt ramlar rakt bakåt eller bara släpper vagnen)
  • Dante har lärt sig gå själv när vi endast håller honom i en hand
  • Dante har lärt sig sätta på och stänga av värmefläkten vi har vid skötbordet
  • Dante har lärt sig förstå vad ordet boll/bollen betyder. Så nu tycker vi oss märka att han förstår följande ord: lampa, boll, mamma, pappa, släpp, nej, sista och duktig. :)
Så skönt att Dante är frisk igen så vi kan ge oss ut igen både på barnvagnspromenader, aktiviteter och shopping. 

Då Dante tillfrisknat så fick han till slut vaccinationssprutan i fredags efter att ha skjutit upp vaccinationen två gånger pga sjukdom. Dante skrek så klart när han fick sprutan, men tystnade ganska fort därefter. Vår BVC-sköterska Jeanette sa han var en tålig liten kille, för hon hade väntat sig ihärdigare gråt. Risk finns dock att han får feber och kanske röda utslag drygt en vecka efter sprutan, då ca 20% av barnen som får denna vaccination få en sådan reaktion. Vi hoppas han slipper detta, men vi får se vad som händer i helgen. 

Släktbesöken avlöste varann, först Dantes farfar som var i stan på tjänsteresa och sedan Christoffer som kommit tillbaka från sjön igen. 

Planeringen av sovrumsrenoveringen går framåt. I helgen beställde vi golv på Hornbach, vilket blir ett likadant golv som det vi lade i vardagsrummet/TV-rummet. Sedan så har vi varit runt på några tapetaffärer och bestämt oss för en tapet och beställt den. Garderobsväggen och garderobsinredningen av märket Elfa beställde vi från bygghemma.se redan för ca två veckor sedan när de hade en kampanj som gav oss 20 - 25 % rabatt på allt. Har dock endast fått led-lamporna levererade än.

Planeringen av sista helgen i februari har också tagit en del tid, men kommer inte skriva något mer om detta här, då det ska förbli en överraskning för mamma och pappa. :)

I veckan var det första gången på länge som vi varit på babysimmet, babyrytmiken samt varit ute på stan och fikat med vänner. Kul att komma ut lite igen efter Dante äntligen tillfrisknat från sin förkylning & ihärdiga slemhosta. Dante verkar tycka det är kul att träffa andra barn också samt få leka med lite andra leksaker än de han har hemma, så jag tror han också behövde komma hemifrån lite och få lite miljöombyte.

Dante lär sig nya saker hela tiden. Vi började försöka lära honom gå genom att bara hålla i en hand i början av veckan. I början vågade han inte ta något steg utan försökte febrilt få tag i vår andra hand med sin andra hand för att få mer stöd innan han vågade gå igen. Idag gick han säkert 10 meter utan några större problem enbart hållandes i vår hand med en av sina händer, så träning ger verkligen färdighet och det snabbt. Dante har också lärt sig gå helt själv med sin gåvagn. Man får dock gå precis bakom honom för rätt som det är kan han falla rakt bakåt eller plötsligt släppa vagnen och gå åt ett annat håll helt säker på att mamma eller pappa finns där för att stötta honom. Han kanske kommer kunna gå helt själv innan han fyller 1 år. Känns så om det fortsätter såhär. :) 

Dante förstår också flera ord nu. Säger man t.ex. var är bollen? så letar han upp tygfotbollen och ålar till den, så vi är säkra på att han förstår det ordet samt lampa samt några ord till. Han har också börjat göra ett speciellt ljud när han ser djur i verkligheten eller på TV, men vet inte riktigt vad han menar med det eller om det bara är ett typ igenkänningsljud. 

I förrgår tog vi ett spontanbeslut att sluta med nattamning, då vi tyckte det vore skönt att slippa nattamningen bl.a. när vi åker utomlands nästa vecka. Vår BVC-sköterska sade att det är enklast att kanske göra det när båda föräldrarna är lediga och att om möjligt pappan tar hand om barnet på nätterna när det vaknar, då barnet ofta kopplar ihop mammas doft med mat/bröstmjölk. Jag frågade Fredrik om han ville vänta till helgen eller senare, men han tyckte vi skulle köra på så det gjorde vi. 

Första natten utan amning så sov Dante först från kl 19 - 01, då han vaknade och skrek och ville amma. Jag försökte få honom att somna om utan att amma i ca 1,5 timma utan att lyckas och han skrek från och till hela tiden. Fredrik tog sedan över och det tog ca en halvtimma för honom att få Dante att somna. Därefter sov Dante till kl 05.45, då jag gick upp med honom och gav honom gröt. Efter frukosten så fick han amma lite i soffan, då det kändes som jag höll på att sprängas. Tänkte nämligen fortsätta amma på dagarna mellan barnmatsmåltiderna och mellanmålen, men inte på nätterna. 

Andra natten utan amning var helt fantastisk. Dante sov från kl 19 - 04. Han skrek inte alls mycket när han vaknade och jag lyckades få honom att somna om utan att amma på endast 30 minuter. Sedan sov han till 06.15 då vi gick upp och han fick gröt. Tänk om det kunde fortsätta såhär, att han sover i stort sett hela natten utan att vakna och skrika eller vilja ha mat. Vore ju underbart! :)



Gofika med goa Elin och hennes underbare lille Alvar
 


Lek i lekrummet  Lundby församlingshem efter babyrytmiken
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar