onsdag 29 februari 2012

Skottdagen idag

Idag har vi varit på första träffen med BVC föräldragruppen. Det var jättetrevligt! Många trevliga mammor och söta små bebisar. Två mammor bodde i samma område som oss. Två av mammorna och en pappa kände vi igen från MVC föräldragruppen som vi träffade under graviditeten. Överraskande nog så hette en av deras barn också Dante. Pappan till den andre Dante tyckte att våran Dante var Dante nr 2 eftersom vår Dante föddes nästan en månad efter deras. Spelar oss ingen roll. Vi hade tänkt ut namnet för längesedan och det var ingen tvekan om att det var en Dante som vi fick. Vilket sammanträffande dock att de just valt exakt samma namn. :)

Efter föräldragruppsträffen så åkte vi hem och jag satte Dante i Babybjörn-bärselen och började laga första maträtten av de tre middagana som vi fått ingredienser till i Linas Matkasse. Dante somnade faktiskt otroligt nog i bärselen när jag höll på och lagade mat. Det blev rödspätterullader i gräddsås med dill, potatis och en sallad med rivna morötter och zuccini. Blev rätt gott faktiskt, men jag tyckte jag kryddade fisken med lite för mycket svartpeppar. Var dock en rätt lätt rätt att göra, även fast det var en medelsvår rätt enligt receptet. Nu kvarstår två "snabba" middagsrecept, så det ska bli spännande att laga dem under någon av de kommande dagarna. Supersmidigt måste jag säga. Bra för oss också som vanligtvis inte brukar äta så mycket sallad och liknande nyttigheter till middagarna vi brukar göra hemma. Amma är dock en bra metod om man vill gå ner i vikt. Är numera nere i 75 kg, alltså 4 kg mindre än jag vägde innan jag blev gravid. Hoppas det fortsätter så. :)

Dante har sovit nästan hela dagen idag, vilket inte bådar gott för natten. Troligtvis kommer det ta lång tid innan han somnar i natt. Får skylla mig själv att jag inte försökt hålla honom vaken under dagen, men samtidigt är det så skönt att ha lite tid för sig själv utan att behöva amma honom hela tiden.

Raina, tyvärr har jag inte friat idag som du tyckte jag skulle göra, så det blir nog tyvärr inget bröllop i år iallafall.

God natt på er! Ni kommer säkert somna före oss i natt. :P

tisdag 28 februari 2012

Dante 1 månad idag

Ja idag är det precis en månad sedan vi låg på förlossningen och kämpade & Dante till slut kom ut med hjälp av kejsarsnitt.

Idag 1 månad senare & nästan 1 kg tyngre så verkar han vara en välmående liten kille trots att han varit ganska kinkig hela dagen idag ifall han inte fått ligga vid bröstet. Tycker synd om pappa F som dagar som denna har svårt att trösta Dante om det inte hjälper att gå runt & titta på lampor som Dante gillar eller om inte nappen duger. F kan ju inte rå för att han inte har bröst. Han är ju man. Vi hoppas kink-perioden går över snart.

Grattis Dante iallafall på din 1-månadsdag!

måndag 27 februari 2012

Imorgon blir Dante 1 månad

Har börjat gilla att sitta i babysittern
och titta på allt runt omkring
Oj, vad tiden går fort hela tiden, redan en vecka sedan mitt förra inlägg. Dagarna bara springer förbi konstigt nog, även fast man inte gör så mycket mer än tar hand om Dante på dagarna. Imorgon har det redan gått en månad sedan han föddes. Otroligt!

För ca 2 timmar sedan gick pappa F till jobbet för idag och kommer hem ca 02.30 i natt och Dante ligger i min famn och sover (kan inte lägga ner honom för då vaknar han och blir kinkig), men ska försöka skriva ändå. Blir mest pekfingervalsen med ena handen, men ibland kan man skriva med båda händerna ändå om man har datorn i knät.

Det har inte hänt så mycket under veckan som gått. Vi har mest varit hemma med undantag för en och annan promenad med barnvagnen. Toppen med en pappa som jobbar skift, då han är hemma en stor del av dagen även fast han jobbar som vanligt. I lördags fick vi dock besök av två vänner, Henrik och Sanja, som hade med sig en björn och en leksak till Dante och semlor till fika. Jättesnällt! Har sagt att de inte behöver köpa någon present, utan det är trevligt bara med deras sällskap. Vill inte att folk ska känna sig tvungna att ha med sig present, utan att det räcker att de kommer som de är. Det är iallafall första gången någon utanför släkten är på besök och det kommer bli fler sådana besök nu framöver när Dante är lite större. Har varit lite rädda för alla sjukdomar och influensor som går, så vi har därför inte träffat så mycket folk ännu.

Omkring vecka 5 så ska bebisar gå igenom det första mentala utvecklingssteget. Det innebär att de börjar se bättre på längre håll och kan fästa blicken, är vaken längre stunder och börjar le. Vi har definitivt märkt att han börjar se bättre och att han kan följa saker med blicken. Lampor är tydligen väldigt fascinerande och Dante kan ägna långa stunder till att ligga och titta på dem. Han kan också sitta längre stunder i babysittern utan att bli kinkig, vilket är bra. Leenden har vi dock inte sett så många ännu. Bara ytterst korta leenden som man inte vet om det faktiskt var ett leende eller om det bara var en grimas som råkade se ut som ett leende. Det kommer förhoppningsvis mer leenden framöver. Det ser vi fram emot. :)

Idag har vi varit på BVC och vägt och mätt Dante igen. Vi blev positivt överraskade att han gått upp ca 500 gram sedan sist. Han vägde 5410 gram och var 59 cm lång. Han ligger en bit över normalkurvan, men han växer proportionerligt. så allt är som det ska. Var skönt att höra för denna veckan har vi dragit ner på ersättningen och de sista dagarna har han inte fått någon ersättning alls utan bara bröstmjölk, så det verkar som det fungerar bra. Sedan var vi på möte med en kurator som alla förstagångsföräldrar får ha. Då pratade vi om hur det känns att ha blivit förälder, om föräldraledighet samt om förskolor m.m.

Se så lång jag är! :)
Nackdelen med att Dante växer så fort är att han snart kommer vara utan kläder som passar. Vi har en hel del kläder i storlek 56 (för ca 56 cm långa bebisar som normalt ska passa bebisar mellan 1 - 3 månader), men få kläder i större storlekar, så om Dante fortsätter att växa så fort som han gör så måste vi snart ut och handla mer kläder.

Imorgonkväll så får vi första leveransen av Linas matkasse. Tänkte det kan bli enklare att fixa maten om man slipper åka iväg och handla, då det nu blivit lite krångligare att göra det med Dante. Tänkte prova på det hela några veckor. Har valt att pröva 3-dagarskassen varannan vecka. Det är tre lättlagade rätter som ska räcka till 4 - 5 personer per rätt. Ska bli spännande och intressant att lära sig lite nya recept också!

På onsdag börjar föräldragruppen, så det ska bli kul, och på torsdag ska vi till Familjerätten och F ska få skriva på pappren om faderskap så han officiellt blir Dantes pappa.

Ny blöja. Gött!!

måndag 20 februari 2012

Mamma och Dante har bakat kakaIdag har mamma och Dante bakat kaka, en himmelsk äppeltosca. Dante satt i bärselen under tiden, men ledsnade efter ett tag så pappa fick komma och ta honom medan mamma gjorde klart kakan. Kakan blev riktigt lyckad konstaterade vi efter vi smakat. Dante fick tyvärr inte smaka. Han får vänta ett antal månader till innan han får pröva fast föda och kakor är väl inte det första man ger en liten bebis. :)

Tiden går fort. Dante 3 veckor i lördags!

Oj vad tiden går! Hinner inte mycket på dagarna trots att man är hemma hela tiden. Blir mest amning och byta blöja hela tiden. Spenderar ca 12 - 14 timmar om dygnet i sängen, varav man kanske kan få ca 6 - 8 timmars sömn (inte i sträck utan oftast i två- eller tretimmarsintervaller) och däremellan amning och blöjbyten. 

Efter att klarat oss igenom första jobbveckan för F så var det mysigt att ha honom hemma på heltid igen under helgen även om även den gick fort. Det känns dock inte som han jobbar heldagar pga han jobbar andra tider än 8 - 17 så i detta fallet är skiftarbete bra, då han är hemma på dagarna också. 

I lördags blev det utflykt till Toys R Us för att byta ut ett babygym som vi fått av Fs kollegor (då vi redan har ett babygym) samt shopping på Coop. Konstigt vad man uppfattar saker annorlunda nu när man har Dante med sig. Hörde varenda nysning och hostning av folk runt omkring en, vilket gjorde att man blev nervös för att lille Dante ska bli smittad när han är så liten. När vi väl kom hem sedan efter all shopping så blev det soffmys framför Melodifestivalen (som för övrigt var rätt kass, då ingen av låtarna var något att hänga i granen). 

Igår, söndag, badade Dante i sin badbalja igen och denna gången gillade han det. Vi hade lite varmare vatten denna gången, så det var nog det som gjorde susen. Sedan gick vi ut på promenad med Dante i barnvagnen. Han sov nästan hela tiden. 

Bifogar lite blandade bilder nedan från veckan som gick.

 
Första gången ute på altanen med pappa.
Björnoverallen fick åka på då det var kallt ute.
Kläder och bok från mormor och morfar samt
längdmätare från gammelfarmor Ingrid. Stort tack!! 
Mer presenter. Röd-blårandig tröja och blå
byxor från en snäll kund från jobbet. Randig body
med tillhörande byxor samt skallra från Fs
kollegor på Almondy. Tack!!
Mer presenter från Fs kollegor på Almondy. Fick egentligen
ett babygym, men då vi redan hade ett sådant så bytte vi det
mot böckerna, snutten, handduken, pyjamasen och de två
byxorna på bilden. Stort tack!

Det är inte ofta Dante sover i sin spjälsäng ännu,
men ibland händer det. :)
i
Farbror C på besök

En ren och fin Dante efter att ha badat i
sin badbalja. Denna gången gillade han det.

onsdag 15 februari 2012

BVC-besök idag

Idag var vi på BVC för första gången. Förra måndagen gjorde de hembesök, men denna gången var det vi som fick ta oss till BVC-mottagningen istället. Det var jättehalt ute, men vi klarade oss. F körde och jag åkte i baksätet intill Dante som satt i babyskyddet. Gick bra. Dante var vaken hela bilfärden dit och skötte sig exemplariskt under hela besöket. Grät inte alls trots att han var vaken hela tiden. Nappen hjälpte nog lite också.

Dante vägdes och mättes. Han vägde idag 4875 gr och var 57,5 cm lång och han ligger en bra bit över normalkurvan både avseende vikt och längd. Han har alltså gått upp ca 400 gr sedan förra måndagen, vilket är väldigt bra. Känns bra, för då verkar det ju faktiskt som att mjölken räcker till för honom, trots att det ibland känns som om han får för lite när han ammar. Kommer dock nog fortsätta ge honom lite ersättning inför natten, så han kanske sover lite bättre under natten. Idag har han dock sovit en del på dagen, så vi får se hur trött han är i natt.

Tog ingen bild idag, men så här såg det ut när vi åkte
hem från BB. Han hade samma overall idag.

tisdag 14 februari 2012

Alla hjärtans dag!

Idag är det Alla hjärtans dag och den spenderades tillsammans med mina två underbara älsklingar hemma.

Idag fick Dante pröva napp för första gången. Tror han är tillräckligt säker på sin amningssugteknik så han inte blir förvirrad. Han varken hissade eller dissade nappen. Den höll honom lite lugn ett tag iallafall. Får se om han kommer gilla nappen framöver.

måndag 13 februari 2012

Ökar och minskar i vikt

Glömde skriva att vi vägt oss idag här hemma. Själv vägde jag idag 79 kg med kläder på, vilket är 1 kg under den vikt jag började på när jag blev gravid. Jag har minskat rejält i vikt sedan jag var gravid då jag var uppe i drygt 92 kg som mest.

Dante verkar väga ca 5 kg idag om jag räknar på skillnaden i vikt när jag står själv på vågen & när jag väger mig med Dante i famnen. För en vecka sedan var BVC-sköterskan här & då vägde han 4540 gr, så det verkar som han gått upp en del sedan dess, så det är ju bra.

Första kvällen själva hemma

Ikväll jobbar F för första gången efter Dante kom till världen. F har varit hemma nu i två veckor, så nu var det dags att börja jobba igen. Tror dock han tycker det är skönt att få jobba lite då han började tycka det var lite långtråkigt att vara hemma och nästan började klättra på väggarna.

F gillar dock att vara med Dante och har verkligen varit en superpappa som både hjälpt till att ta hand om Dante och skött markservicen de senaste veckorna då jag suttit mest och ammat Dante & inte kunnat göra så mycket då jag haft ont i magen efter kejsarsnittet. Självklart saknar vi pappa hemma, men det är inte så många timmar kvar nu till han kommer hem, så vi överlever nog. Snart är det läggdags. :)

Dante 2 veckor gammal

Hela familjen :)

Dante 1 vecka gammal


Dante 12-01-28Till slut efter många timmars kämpande & sedan kejsarsnitt så kom han till världen.

Dante
Född 12-01-28 kl 17.59
4505 gr 
56 cm lång