fredag 30 november 2012

Update nattamningavvänjning

Även tredje natten utan amning gick bra.

Dante sov först från kl 19 - 21, men han somnade om direkt efter Fredrik lagt honom på rygg med huvudet på kudden igen. Sedan sov han till kl 04. F skulle åka till jobbet, då han börjar kl 05 denna veckan, så jag fick försöka få Dante somna om igen. Tog på mig min stora tjocka morgonrock, så Dante förhoppningsvis inte skulle känna någon "matlukt". Han skrek inte alls mycket utan verkade nästan lite apatisk eller introvert, då han låg i mitt knä med huvudet på en kudde jag lagt intill mig och stirrade stint på min digitala väckarklocka som lyser ganska skarpt i mörkret. Några försök gjorde han att försöka vända sig till mage, men jag höll emot och vaggade honom. Efter en timma somnade han. Sedan sov han till kl 07.20, så det var skönt. :)

Kl 12 hade jag och Dante lunchdate med Frida H men utan hennes lilla Ebba för ovanlighetens skull. Vi åt på Svenska hems restaurang i Mölndal, då det låg nära hennes jobb och säkerligen hade barnstolar. Var kul att ses igen, då det var ett tag sen sist.

Frida har jobbat nu i tre veckor, då hennes Andreas gått hem på pappaledighet. Deras lilla Ebba har dock kommit in i en period då hon är vaken och skriker flera gånger om nätterna, ibland flera timmar i sträck, så både Frida och Andreas var båda väldigt trötta och uppgivna då de försökt med det mesta. Vi håller dock tummarna för dem att det bara är tillfälligt, pga utveckling eller tandsprickning eller dylikt, så Ebba snart kommer återgå till att sova hela nätter igen som hon gjorde en gång för inte så länge sedan.

Efter lunchen hämtade vi en Bobby car (röd original) och en Brio plocklåda, båda julklappar till Dante, från Jollyrooms lagerbutik i Mölndal samt åkte förbi Backaplan och hämtade tapeterna vi beställt till sovrummet.

Nu sitter jag och Fredrik i TV-soffan, Fredrik spelar Xbox (Masseffect 3) för första gången på länge och jag bloggar. Dante sover gott och har nu sovit i snart en timme. Vi hoppas han fortsätter att sova nästan hela nätterna även i natt och framöver. Håll alla tummar! :)
Går endast hållande i en hand

Denna veckan har Dante lärt sig att gå genom att endast hålla oss i en hand.

Lite mörk film, men man ser nog ändå. :)


torsdag 29 november 2012

Nytt sätt att gunga i babysittern

Dante har kommit på ett nytt sätt han kan gunga på i babysittern. Full fart som vanligt. :)

Vad har hänt sen sist?Vår goe lille tiger! :)
 Detta har hänt sedan jag skrev här senast:

 • Dante har tillfrisknat från sin förkylning och slemhosta
 • Dante har fått vaccinationsspruta mot mässling, påssjuka och röda hund inför Teneriffa-resan
 • Kortvisit av Dantes farfar Kent
 • Besök av Dantes farbror Christoffer som nu är tillbaka från sjön igen efter att fått fast anställning hos sin nya norska arbetsgivare
 • Tapet- och golvinköp till sovrumsrenoveringen som planeras att genomföras i mellandagarna
 • Bokat allt inför sista helgen i februari 2013 som kommer bli en överraskningshelg för mamma Evy och pappa Jan, då mamma fyllde 65 i april i år och pappa kommer fylla 65 nästa år. 
 • Beställt några julklappar till Dante
 • Beställt anodbyte för vår frånluftsvarmvattenberedare
 • Varit på babysim igen för första gången på tre veckor
 • Varit på babyrytmiken med Dante för första gången på tre veckor
 • Fikat med Elin och lille Alvar på nya Condeco på Östra Hamngatan (intill Lagerhouse)
 • Påbörjat nattamningsavvänjning med Dante
 • Dante har lärt sig gå helt själv med sin gåvagn (vi måste dock gå precis bakom och vakta så han inte helt plötsligt ramlar rakt bakåt eller bara släpper vagnen)
 • Dante har lärt sig gå själv när vi endast håller honom i en hand
 • Dante har lärt sig sätta på och stänga av värmefläkten vi har vid skötbordet
 • Dante har lärt sig förstå vad ordet boll/bollen betyder. Så nu tycker vi oss märka att han förstår följande ord: lampa, boll, mamma, pappa, släpp, nej, sista och duktig. :)
Så skönt att Dante är frisk igen så vi kan ge oss ut igen både på barnvagnspromenader, aktiviteter och shopping. 

Då Dante tillfrisknat så fick han till slut vaccinationssprutan i fredags efter att ha skjutit upp vaccinationen två gånger pga sjukdom. Dante skrek så klart när han fick sprutan, men tystnade ganska fort därefter. Vår BVC-sköterska Jeanette sa han var en tålig liten kille, för hon hade väntat sig ihärdigare gråt. Risk finns dock att han får feber och kanske röda utslag drygt en vecka efter sprutan, då ca 20% av barnen som får denna vaccination få en sådan reaktion. Vi hoppas han slipper detta, men vi får se vad som händer i helgen. 

Släktbesöken avlöste varann, först Dantes farfar som var i stan på tjänsteresa och sedan Christoffer som kommit tillbaka från sjön igen. 

Planeringen av sovrumsrenoveringen går framåt. I helgen beställde vi golv på Hornbach, vilket blir ett likadant golv som det vi lade i vardagsrummet/TV-rummet. Sedan så har vi varit runt på några tapetaffärer och bestämt oss för en tapet och beställt den. Garderobsväggen och garderobsinredningen av märket Elfa beställde vi från bygghemma.se redan för ca två veckor sedan när de hade en kampanj som gav oss 20 - 25 % rabatt på allt. Har dock endast fått led-lamporna levererade än.

Planeringen av sista helgen i februari har också tagit en del tid, men kommer inte skriva något mer om detta här, då det ska förbli en överraskning för mamma och pappa. :)

I veckan var det första gången på länge som vi varit på babysimmet, babyrytmiken samt varit ute på stan och fikat med vänner. Kul att komma ut lite igen efter Dante äntligen tillfrisknat från sin förkylning & ihärdiga slemhosta. Dante verkar tycka det är kul att träffa andra barn också samt få leka med lite andra leksaker än de han har hemma, så jag tror han också behövde komma hemifrån lite och få lite miljöombyte.

Dante lär sig nya saker hela tiden. Vi började försöka lära honom gå genom att bara hålla i en hand i början av veckan. I början vågade han inte ta något steg utan försökte febrilt få tag i vår andra hand med sin andra hand för att få mer stöd innan han vågade gå igen. Idag gick han säkert 10 meter utan några större problem enbart hållandes i vår hand med en av sina händer, så träning ger verkligen färdighet och det snabbt. Dante har också lärt sig gå helt själv med sin gåvagn. Man får dock gå precis bakom honom för rätt som det är kan han falla rakt bakåt eller plötsligt släppa vagnen och gå åt ett annat håll helt säker på att mamma eller pappa finns där för att stötta honom. Han kanske kommer kunna gå helt själv innan han fyller 1 år. Känns så om det fortsätter såhär. :) 

Dante förstår också flera ord nu. Säger man t.ex. var är bollen? så letar han upp tygfotbollen och ålar till den, så vi är säkra på att han förstår det ordet samt lampa samt några ord till. Han har också börjat göra ett speciellt ljud när han ser djur i verkligheten eller på TV, men vet inte riktigt vad han menar med det eller om det bara är ett typ igenkänningsljud. 

I förrgår tog vi ett spontanbeslut att sluta med nattamning, då vi tyckte det vore skönt att slippa nattamningen bl.a. när vi åker utomlands nästa vecka. Vår BVC-sköterska sade att det är enklast att kanske göra det när båda föräldrarna är lediga och att om möjligt pappan tar hand om barnet på nätterna när det vaknar, då barnet ofta kopplar ihop mammas doft med mat/bröstmjölk. Jag frågade Fredrik om han ville vänta till helgen eller senare, men han tyckte vi skulle köra på så det gjorde vi. 

Första natten utan amning så sov Dante först från kl 19 - 01, då han vaknade och skrek och ville amma. Jag försökte få honom att somna om utan att amma i ca 1,5 timma utan att lyckas och han skrek från och till hela tiden. Fredrik tog sedan över och det tog ca en halvtimma för honom att få Dante att somna. Därefter sov Dante till kl 05.45, då jag gick upp med honom och gav honom gröt. Efter frukosten så fick han amma lite i soffan, då det kändes som jag höll på att sprängas. Tänkte nämligen fortsätta amma på dagarna mellan barnmatsmåltiderna och mellanmålen, men inte på nätterna. 

Andra natten utan amning var helt fantastisk. Dante sov från kl 19 - 04. Han skrek inte alls mycket när han vaknade och jag lyckades få honom att somna om utan att amma på endast 30 minuter. Sedan sov han till 06.15 då vi gick upp och han fick gröt. Tänk om det kunde fortsätta såhär, att han sover i stort sett hela natten utan att vakna och skrika eller vilja ha mat. Vore ju underbart! :)Gofika med goa Elin och hennes underbare lille Alvar
 


Lek i lekrummet  Lundby församlingshem efter babyrytmiken
 

tisdag 20 november 2012

Dante fortfarande sjuk men gör framsteg ändå (ställde sig upp i spjälsängen idag)

Stackars Dante är fortfarande sjuk, förkyld och har slemhosta. Framförallt är det slemhostan som envisas med att inte vilja försvinna. Igår kväll kändes Dante varm och det visade sig att han hade 39,2 grader i feber. Gav honom ingen flytande Ipren för jag tänkte att han ju har feber av någon orsak och febern kanske kan ta död på viruset som orsakar förkylningen och hostan så vi får ett slut på det här.

I morse kl 05 vaknade Dante och var jättepigg och ville inte sova en minut till. Trötta mamman fick släpa sig upp ur sängen och ta med Dante ut i köket och ge honom frukost. F fick lite sovmorgon då han jobbat mycket de senaste två dygnen pga han var tvungen att jobba extra på söndagkvällen.

En stund efter frukost blev D lite trött igen, så då lade vi oss i soffan och jag ammade honom till sömns. Sedan sov han drygt en timme liggandes på min mage i soffan. Jag sov också. Var supermysigt och skönt. Tråkigt dock att man aldrig kan känna sig utsövd, utan varje gång man vaknar så känner man sig nästan tröttare än man var innan. Jag skulle kunna bli lite mer utsövd om jag gick och lade mig tidigare på kvällarna, t.ex. strax efter kl 19 när Dante lagt sig, men samtidigt så känner jag att jag behöver den lilla egentid man kan få på kvällarna för att göra något själv.

Fick hoppa babyrytmiken denna veckan också, då Dante inte är frisk ännu. Istället fick vi lite lunchbesök av min f.d. kollega Katarina. Jag skulle egentligen åkt till henne idag, men då Dante hade haft feber igår så bestämde vi att hon skulle komma till oss istället så Dante inte behövde gå ut i friska luften. Hon tog med sushi från något ställe på Brunnsbo torg. Var supergott och trevligt med lite lunchsällskap.

Dante har inte varit på något bra humör idag alls. Tror det är utveckling på gång. Han blir jättearg och lägger sig platt på golvet och storgråter om man lägger ner honom på golvet. Om jag inte låter honom gå när han kommer och försöker ta tag i mina händer så blir han också jättearg och gråter.  Han är mer långsint nu också, om man kan säga så, för han slutar inte gråta utan fortsätter att vara arg en bra stund även om man bär runt på honom eller försöker distrahera honom med något annat, t.ex. en leksak eller så.

Förundras också över både hur smarta och osmarta sådana här små barn som Dante kan vara. Dante håller t.ex. för närvarande på att lära sig hur man sätter på och stänger av värmefläkten intill hans skötbord i tvättstugan. Jag låter honom snurra på det vredet som reglerar värmen fram och tillbaka och han märker att fläkten sätts på när han vrider åt ena hållet och stängs av när han vrider tillbaka åt andra hållet. Man märker också att han lär sig hur saker fungerar genom att han numera t.ex. kan manövrera sin gåstol bra åt alla håll. Han kan backa och svänga runt och ta sig runt hörn osv. Han fastnar sällan med gåstolen, utan lyckas nästan alltid komma på ett sätt att komma loss. Om han går med pilatesbollen så kan han med hjälp av sina händer flytta den åt det håll som han vill att den ska rulla och får loss den om den råkar fastna någonstans. Man märker också att han förstår mer och mer vad man säger till honom nu och han undersöker allt han ser och kan ta på väldigt noga. Samtidigt så är de osmarta på det sättet att de inte förstår att det är farligt att kasta sig handlöst ut från t.ex. skötbordet eller soffan eller att bara släppa den saken de håller i när de ställt sig upp och tro att mamma eller pappa alltid finns där att stötta eller fånga dem.

Ikväll när jag skulle natta Dante så ville han absolut inte sova och var arg som ett bi när jag försökte vagga honom till sömns. Han ville inte alls ligga ner, utan ville hellre sitta och titta eller krypa runt i sängen. Ledsnade på honom efter en halvtimme och lade ner honom i spjälsängen för att hoppas han skulle lugna ner sig själv där. Då tog han tag i en av spjälorna och drog sig upp så han satt på knä, vilket gjorde att han nådde han upp till spjälsängskanten och genom att hänga sig i den så lyckades han ta sig upp på fötter. Detta gjorde han trots att han hade sovpåsen på sig, så där stod han för första gången i spjälsängen och pratade glatt. Han satte sig sedan ner igen och sedan ställde han sig upp en gång till. Brukar berömma honom när han lyckas göra nya saker, men nu var jag inte på humör för att berömma honom och ville heller inte uppmuntra att han ska ställa sig upp i spjälsängen. Tog ca 1 tim och 20 min att få honom att sova. Gav upp med att försöka natta honom utan amning efter ca 50 minuter, men även med amning så tog det en bra stund innan han somnade. Det gick till slut iallafall och han sover ännu. :)

Bilderna nedan är tagna en dag förra veckan när han var en mycket gladare bebis än han var idag. :)

Begravningsdatum bokat

Tänker fortfarande på farmor och saknar henne, men det känns ändå ok. Känns som om hon haft ett långt och bra liv och att det blev ett fint avslut när vi alla fick träffa henne på hennes 95-årskalas på sjukhuset. Jag är så glad att Dante har fått träffa sin gammelfarmor innan hon gick bort. Han kommer inte komma ihåg henne, men vi kommer i alla fall kunna visa bilder på dem tillsammans och berätta för honom om henne.

Begravningen kommer äga rum i S:ta Birgittas kapell i Skövde den 14 december kl 14. Kommer bli en mycket ledsam sådan, men vill absolut vara med på den. F tar också ledigt från jobbet för att vara med.

söndag 18 november 2012

Vila i frid farmor Ingrid!

Vila i frid kära underbara farmor Ingrid. Du lämnar ett stort tomrum i våra hjärtan och vi saknar dig oerhört! 

Är så glad att vi hann träffa dig igår på din 95-årsdag och jag hoppas du fick ett fint minne med dig på vägen, även om du var väldigt trött och tagen. 

Sänder massor av kramar till dig! Du kommer alltid finnas i våra tankar!

Bild på Dante och gammelfarmor Ingrid den 16 juni 2012fredag 16 november 2012

10-månaderskontroll & Dante fortfarande sjuk

Var hos BVC i tisdags för tidig 10-månaderskontroll & vaccinering mot mässling mm inför utlandsresan.

Han vägdes & mättes också som vanligt. Då vägde han 12 510 gr & var 81,5 cm. Måste vara i en tillväxtperiod nu. Han fick godkänt på 10-månaderskontrollen även om han inte gör allt som en 10 - 12 månaders ska kunna göra än, men det beror ju på att han inte är 10 - 12 mån ännu. :p

Han kan använda pincettgreppet, han förstår vissa ord, reser sig upp mot saker m.m. Det enda han inte gör än, som de frågade om, är går utmed t.ex. ett bord eller soffa som han håller i. Det kommer dock säkert snart, för han har ju precis lärt sig ställa sig upp mot saker, så det måste ju övas på först.

Blev ingen vaccination då läkaren tyckte han var för sjuk med sin slemhosta. Fick ny tid på måndag.

Denna veckan har för övrigt varit väldigt lugn. Har knappt varit utanför huset, då Dante fortfarande är hostig. Tänkte att han borde krya på sig fortare om vi stannar inne & försöker ta det lugnt.

Dante vill ju själv inte ta det lugnt utan tar alla chanser han får att få gå eller gå & sparka en mjuk fotboll framför sig eller dra sig upp till knäsittande med hjälp av möbler & annat. Har försökt att gå så lite som möjligt med honom, då han får värsta hostattackerna när han anstränger sig, men han älskar ju det så en liten stund får han gå varje dag.

Det typ rosslar & "knastrar" i Dantes lungor när han andas. Hostar han så försvinner det dock en liten stund iaf. Hoppas han blir frisk snart & att han slipper lunginflammation.

måndag 12 november 2012

Satte sig själv upp idag

Idag lyckades Dante sätta sig själv upp från att han låg på mage på golvet. Tidigare har han lyckats sätta sig när han försökt klättra över en dyna vi hade lagt ut som hinder i hallen, men det är först nu han lyckades utan hjälp av varken dyna eller oss.

Dante har nämligen börjat resa sig upp på alla fyra, alltså till krypställning, ganska mycket nu sista veckan samt även börjar ställa sig upp mot saker. Han drar sig också upp så han sitter på knä & t.ex. håller i grinden i trappan eller i hallbordet & dylikt.

Det var från krypställningsläget som han lyckades sätta sig upp genom att lyfta upp ena benet & sätta i foten (precis som om han skulle ställa sig upp) & sedan sätta sig bakåt därifrån. Inte det lättaste sättet att sätta sig upp på men det fungerar. Han gjorde det tre gånger på raken & vi hade turen att lyckas filma första gången med vår filmkamera. Får se om jag senare kanske kan få upp den filmsnutten här på bloggen.

Besök från Skövde & Dante sjuk

I helgen fick vi besök av Peter, Linda & hennes Malte. De kom inte förrän på lördagseftermiddagen, då dels Fredrik jobbade kväll på fredagen & Malte skulle spela handboll på lördag förmiddag.

Trevligt att träffa dem igen & höra om de trivdes i huset de flyttade in i tidigare i höst m.m. Vi fixade lite paj till middag & tittade på Så mycket bättre på TV & pratade & åt chips. Lugnt & trevligt.

Vi hade förvarnat dem om att Dante inte var frisk ännu från sin förkylning han drog på sig ca en vecka tidigare. De var inte rädda för smitta, så därför kom de & hälsade på ändå. Tyvärr blev Dante sämre i lördags kväll & fick 39 graders feber & hostade så han spydde två gånger över sig själv, Fredriks hand & köksgolvet. Första gången Dante verkligen spytt riktigt mycket. Vi gav honom flytande Ipren mot febern & hoppades på han skulle sova bort sjukdomen.

På söndagen var Dante pigg & glad som en lärka. Febern hade kommit tillbaka, men han verkade inte direkt påverkad av den så vi gav honom inte mer Ipren, då ju feber tillhör kroppens försvar mot virus & baciller.

Peter, Linda & Malte stannade ungefär till lunchtid. Sedan åkte de & shoppade lite på vägen hem till Skövde.

Vi fick hoppa över babysimmet, då Dante var sjuk. Hoppas vi kan få göra ett återsim i veckan, så snart han är frisk.

Under måndagen, idag, blev han sedan feberfri, men slemhostan är fortfarande kvar & han hostar så fort han anstränger sig. Man hör dock att slemmet lossnar när han hostar, vilket ju är positivt. Svårt att hålla en sån här liten kille lugn & undvika ansträngning, särskilt när han bara vill gå hela tiden. :p

Lek & fika på Miini på Röhsska

I fredags så träffade vi ett gäng mammor från Facebook-gruppen (Fd Familjelivstråden) på Miini biblioteket på Röhsska.

Det var vår vän Frida Hs sista vecka som mammaledig så hon ville träffas för en sista playdate & fika innan hon börjar jobba igen.

Var full fart på barnen, så man hann knappt prata med varann, då man hela tiden var tvungen att hålla koll på sitt eget barn så han inte skadade sig eller rymde. :p

Blev en snabbfika med Frida på nya Espresso house på Avenyn på väg till bilen. Jag & Dante kommer sakna både Frida & Ebba. Vi får se till att träffas på någon helg framöver istället. Ebba kan vi säkert få träffa någon dag, då ju Fridas Andreas nu är hemma & är pappaledig.

måndag 5 november 2012

Lek- & buslandet

Idag var vi på playdate på lek- & buslandet vid Backaplan med några barn & mammor från vår BVC-föräldragrupp. Var kul att träffa dem igen & se hur mycket de små vuxit sedan senast.

Barnen gillade också det hela men verkade nästan chockade i början när vi satte dem i bollhavet för första gången.

Dit går vi gärna igen, då det dels var gratis för barn upp till 1 år, dels för att det är inomhus & dels för att jag tror de små kommer att gilla att leka där mer & mer ju större de blir. :)

Luftvärmepump installerad

Glömde ju skriva att vi fick en luftvärmepump installerad i tisdags. Vi nu dragit ner värmen på flera av våra element i huset & hoppas pumpen kommer värma upp tillräckligt istället. Förhoppningsvis minskar vi vår elförbrukning med upp till ca 30% på detta sätt.

Ska bli kul att jämföra elförbrukningen nu denna vintern jämfört med de tre tidigare. Vi har ju statistik på elförbrukningen sedan vi flyttade in 2009, så det blir intressant. :)


söndag 4 november 2012

Besök hos Dantes farmor & farfar

I helgen besökte vi Dantes farmor & farfar i Norra Kedum.

Dante var tyvärr jätteförkyld & ögonen & näsan rann när vi kom dit på fredag eftermiddag. Det var omöjligt att få honom att somna på kvällen, så han fick sitta uppe med oss till strax efter midnatt då vi gjorde ett nytt försök som lyckades till slut.

Han sov ganska bra resten av natten & på morgonen, efter F gett D lite frukost, så tog Ds farmor & farfar hand om honom en stund, så jag & F kunde få sovmorgon. Såå skönt!

Vid 11.30 var Dante trött, så då fick han lägga sig i sängen med mig & sova en stund. Trodde han bara skulle sova ca 30 - 45 minuter som han brukar göra men han sov ca 1 tim & 15 min, så vi vaknade båda strax innan kl 13. Då gick vi upp. Jag skulle säkert kunnat sovit hela dagen, för man ligger ju lite minus på sömnkontot efter 9 månader utan att ha sovit en hel natt i sträck. Sovmorgon är dock lyx & väldigt skönt! Fick även sovmorgon på söndagen tack vare Ds snälla farmor & farfar. :)

Ds snuva blev bättre under lördagen men istället fick han hosta. Både hostan & förkylningen var dock bättre i morse, så vi åkte hem till Gbg efter lunch för att hinna till babysimmet.

Vi hann precis & Dante var glad & gillade badet. Vi gjorde ryggsäcksdyk idag, alltså jag hade D på ryggen & dök ner med honom under ytan. Gick bra. :)


Såhär såg stackarn ut i fredags, både rinnande ögon och näsa.

Eftermiddag hos Lisa & hennes pojkar

I onsdags var jag & Dante & hälsade på Lisa & hennes Gustav & Wille. Så lugnt & skönt & mysigt. Inget kul väder ute, så det var perfekt att vara inomhus & leka.

Lisa bjöd på pasta & "köttfärssås" på vegetarisk färs. Var jättegott! Smakade nästan som vanlig köttfärs. Hade jag inte vetat att det var vegetarisk, så hade jag nog inte märkt något alls.

Gustav & Dante tittade på varann & log & skrattade där de satt & åt mat i varsin barnstol. Sedan fick de leka på golvet medan mammorna pustade ut lite med en kopp kaffe.

Wille var jättegullig mot de små & lekte tittut med dem osv. Han var hemma från skolan denna veckan, då det var höstlov.

Innan vi gick hem fick vi låna med oss lite UV-kläder & solhatt mm som Dante kan ha på vår Teneriffaresa. Supersnällt att vi får låna, för UV-kläder är oftast väldigt dyrt att köpa, särskilt för bara en veckas resa till värmen.