måndag 24 december 2012

fredag 21 december 2012

Snart är det julafton

Har inte julpyntat alls mycket här i huset, men några ljusstakar och en tomte har kommit upp iaf. Dante som brukar gilla lampor var genast fascinerad av ljusstaken och vill gärna peta på den och flytta runt den i fönstret.

Vi har köpt glögg också som jag och F druckit på kvällarna samt så har jag och Dante lyssnat på julmusik på dagarna nu sista veckan, så lite julkänsla har nog infunnit sig ändå. Nästa år ska jag dock pynta lite mer här hemma, för då kommer ju Dante vara större och kanske förstår lite mer vad som är på gång.

Idag har jag och Dante varit på stan nästan hela dagen och julshoppat. Kändes som resten av Göteborg också hade samma tanke för det var tjockt med folk överallt. Fick tag i allt jag tänkt köpa iaf, så nu är jag klar med julklappsinköpen. Inget mer besök på stan för shopping innan jul. Sen kommer ju trängselskatten efter nyår, så då kommer man säkert dra sig för att åka till stan pga det.

Shopping på nätet är verkligen supersmidigt. Har övergått mer och mer till det, om det är möjligt. Vissa saker kommer jag nog dock aldrig köpa på nätet, t.ex. skor eller dylikt som man måste prova för att känna om det är rätt storlek och om de är sköna osv.

Nu är F ledig i drygt 2 veckor så vi ser fram emot en härlig julledighet och julfirande samt hoppas att sovrumsrenoveringen går fort och smidigt.

Kramar till er alla!17 - 20 dec 2012. Lite av varje

I måndags fick vi hemleverans av Elfa garderobsinredning, så vi kan renovera sovrummet i mellandagarna. Tyvärr saknades två dörrar, leverantören som gjort fel, så det blev att ringa bygghemma.se och be dem skicka dem så snart som möjligt, vilket tyvärr verkar snarast möjligt vara runt 9 januari enligt dem. Har bett dem om kompensation för förseningen, men vi får se om vi får någon.

I tisdags var vi på återsim på Åbybadet i Mölndal. Då Dante missat flera babysimtillfällen pga sjukdom och resa, så hade vi bokat ett återsim så han kunde få träna lite till innan vi börjar på nästa kurs i januari.

Vi provade att dyka, men han är fortfarande tveksam till det. Simledaren sade att han nog behöver mer stöd och att vi ska hålla mer i honom när han dyker så han känner sig trygg för att senare träna mer på att låta honom dyka själv utan att hålla i våra händer.

Detta var första gången jag och Dante var själva på babysim. Gick ganska bra, men det var ju lite krångligare att ha med honom när man själv ska duscha. Som tur var hade de också IKEA-barnstolar i duscharna så man kunde sätta honom där och låta honom hålla i ett duschmunstycke som spolade vatten på honom, så han höll sig varm, medan jag duschade intill.

I onsdags var jag och Dante och besökte mitt jobb (Frejs). Skulle lämna in mina nycklar, inför den kommande bytet av lokaler, lämna in kvittot på årskortet på Sportlife samt hämta min julklapp så inte den kommer bort i flytten.

På vägen till och från jobbet märkte man verkligen hur kaotisk trafiken i stan blivit nu efter alla bussfiler som skapats m.m. Trafiken flyter inte smidigt någonstans, då folk kör lite hur som helst pga de inte har koll var de får köra numera. Jag hamnade i bilköer flera gånger både på vägen dit och hem. Kommer verkligen undvika att åka inne i stan framöver om jag inte måste. Efter trängselskatten införs vid årsskiftet så kommer det också bli ytterligare en anledning att inte köra bil in till centrum. Ska nog köpa årskort på kollektivtrafiken igen. Blir inte så dyrt per månad att åka kollektivt då.

Hemma har Dante gjort framsteg och man märker att balansträningen på Teneriffa gjort susen. Han går nu riktigt bra enbart hållande i en hand och kan sparka bollen framför sig utan problem. Han kan också gå med gåvagnen och vända vagnen helt själv (till och med 180 grader) om han t.ex. kör emot något eller hamnar snett. Idag var också första gången han stod helt själv utan stöd i ca 5 sekunder, då han släppte gåvagnen efter att ha plockat upp en leksak. Han tänkte sig nog inte för och fattade nog inte vad som hände, men när han tappade balansen så högg han snabbt tag i gåvagnen igen, så det gick fint.

Dante har lärt sig lite nya saker också. Han kan numera ta upp och kasta bollar. Han gillar framförallt att kasta bollar som studsar. Han har lärt sig vad ordet puss betyder och pussar både gosedjur och mamma, fast bara när han själv vill såklart. Pappa F har nog lite för vasst skägg för att han ska få en puss, för Dante vägrar pussa på honom. Dante pekar också på lampan och säger mama. Tror att han tycker det låter som han säger lampa, för han vet ju att jag är mamma, då han tittar på mig om jag frågar honom var mamma är. Jag upprepar ordet lampa och markerar p-et extra mycket, så han kanske till slut fattar att det är lampa och inte mama.

Idag fick Dante smaka på 12-månaders burkmat för första gången. Någon pastavariant med sås från Nestlé var det som vi fick på flyget till Teneriffa. Han tyckte det var jättegott och åt med god aptit upp allt. 12-månadersmaten smakar nog lite bättre, då det ju är lite salt i den också, vilket det inte är i barnmatsburkar för barn under 1 år.  :)

torsdag 20 december 2012

16 dec 2012: Sista ordinarie babysimmet för detta året

Trots lite snorig Dante, så bestämde vi oss för att vara med på sista babysimmet. Dante var på jättebra humör. Han ville dock inte dyka, men simmade ryggsäck och busade med pappa F, se filmsnuttarna nedan. :)14 dec 2012: Farmors begravning

Dagen efter hemkomsten från redan åkte vi till Skövde för att deltaga vid min farmors begravning.

Det blev en fin men tårfylld ceremoni. Ett sista avsked av min kära farmor Ingrid.

Kära återseenden blev det dock också, då vi fick träffa släkt som vi inte träffat på länge. Flera som inte träffat Dante förut.


6 - 13 dec 2012: Teneriffa-resan

Torsdagen den 6 dec så bar det av till Teneriffa eller rättare sagt Compostela Beach Hotel, Playa de las Americas, Teneriffa, Kanarieöarna, Spanien. :) Bilderna kommer sist, så vill ni bara titta på dem för att få en liten uppfattning om hur vi hade det så är det bara att scrolla ner förbi all text. ;)

Vi plockade upp Christoffer på väg till Landvetter flygplats omkring kl 05.40 på morgonen.

Incheckning och allt gick bra och Dante fick lite mellanmål på flygplatsen innan vi flög. Flygresan gick bättre än väntat med Dante. Han somnade i min famn innan vi lyfte, hade inga problem med tryckutjämningen (ammade honom lite under både start och landning för att förebygga ont i öron m.m.) och han var pigg och glad hela resan och sov även en stund på vägen.

Efter vi landat så var det ca 30 min med transferbuss innan vi nådde vårt resmål, Compostela Beach Hotel i Playa de las Americas. Vädret var soligt och ca 23 grader, men lite disigt, så det kändes precis lagom varmt.

Veckan började dock inte så bra, då både Dante och jag blev rejält förkylda. Både ögon och näsa rann på oss båda dag 2 och 3 på resan och jag gick och lade mig tidigt med Dante två kvällar i rad och passade även på att sova på dagen när Dante sov för att försöka bli frisk så fort som möjligt. Christoffer och Fredrik var redan lite förkylda innan vi åkte, så de hade redan kommit över det värsta innan resan. Blev därför inget bad för mig och Dante på resan, men C och F badade en gång. Var ju inte supervarmt i luften, så man kände inget sådant behov av att kyla av sig ändå.

Det är verkligen ingen slapparresa att åka utomlands med ett 10-månaders bebis. Även om Dante var förkyld, så var det full fart på honom. Han ville bara gå hela tiden och fick han inte det så blev han jättearg och kastade sig bakåt och skrek så tårarna sprutade. Vi, eller framförallt Dantes pappa F och farbror C, körde hårdträning med Dante avseende balans och gång under veckan, så när Dante gick så fick han oftast endast hålla i en hand. Träningen gav dock resultat, för man märkte att han blev mycket bättre på att gå bara under de få dagar vi var där.

Små barn ska ju helst inte vistas i solen alls och framförallt inte när solen är som starkast mellan ca kl 11 - 15 på dagarna, så det blev inte så mycket solat för oss. Vi turades alla tre om att sola och ta hand om Dante en stund på dagen. Sedan gick vi ofta någon promenad och utforskade omgivningarna på eftermiddagarna. Solen tog inte så mycket heller, då det var relativt disigt och ibland molnigt under de första dagarna. De sista dagarna var dock riktigt soliga, så då lyckades vi få lite färg i alla fall.

Vi hängde också på en av Vings utflykter till vulkanen Teide och de kända stenformationerna Los Roques. Man passerar 4 klimatzoner när man åker buss från Playa de las Americas (som ligger precis vid havet) och vägen ända upp till Teides topp eller iaf så nära man kan komma den med buss & bil. Man kunde åka upp nästan ända till toppen med en linbana om man ville, men den kostade 25 EUR per person, vilket vi tyckte var lite dyrt, så vi struntade i det. Var imponerande nog att se landskapet och vulkanen från där bussen stannade, vid linbanestationen. Vi besteg ett mindre lavaberg som låg i närheten istället. Var bra utsikt därifrån också, men kallt. Hade behövt jacka, då det var lite väl kallt med bara tröja.

Los Roques låg inte långt från linbanestationen. Runt dessa stenformationer har både westernfilmer och Star Wars-filmer spelats in. Bussen gjorde ett snabbstopp där, så vi fick gå av och ta några foton innan vi fortsatte resan tillbaka till hotellet.

När man reser med en sådan liten kille som Dante som ännu inte äter riktigt samma mat som oss, så hade vi packat med oss barnmatsburkar, fruktpuré och mellanmål. Thomas Cook airlines tillät 20 kg packning (inkl handbagage) per person, dock ej för Dante, men som tur var så fick man ha 10 kg extra vikt om man reste med barn mellan 0 - 2 år. Det var bra, för den extra vikten behövdes för att få med sig all mat m.m. Vi hade dock inte behövt ta med oss riktigt all mat, för det fanns barnmat att köpa där också, men då Dante är lite kinkig med maten ibland så kändes det bra att ha med mat vi visste han gillade om det gick att få med det utan att få övervikt. Då han inte fått någon hepatitsspruta så hade vi läst att man bör undvika att ge honom uppskuren och sköljd frukt och sådant, utan enbart ge honom frukt med skal, t.ex. banan, samt gröt gjord på köpt vatten eller kokat vatten osv. Vi klarade oss alla från magbesvär, förutom att Christoffer fick en släng av illamående som dock aldrig blev något mer än det.

Toppen var också att man kunde hyra barnstol, resesäng och sulky på hotellet (bokade det i samband med när vi bokade resan), så man slapp ta med sig det. På flygplatserna fanns det också sulkys man kunde låna gratis, så det var toppen. Inte lätt att bära runt på Dante annars som väger drygt 13 kg nu.

På kvällarna kunde vi sitta och dricka drinkar på terassen eller i vardagsrummet i lägenheten, medan Dante sov i resesängen i sovrummet. Sista kvällen tog vi dock med oss Dante och satte oss och kollade på showen på hotellet och drack Irish coffee. D somnade gott i pappa Fs famn, då ljudvolymen på showen inte var så farligt hög utan helt ok att sova till. Det var shower varje kväll på hotellet, men de verkade oftast vara ganska B, så jag tror inte vi missade något. Den showen vi såg var dock ganska bra. Duktiga dansare. :)

Hemresan gick helt ok också, trots förkylningar. Hade beställt tre flaskor dominikansk rom Brugal Anejo Reserva i flygets tax free, så jag ser fram emot att dricka lite god rom och cola hemma sedan någon gång framöver. De säljer ju inte Brugal i Sverige så man får passa på att köpa när man har chansen. :)

Hyrde barnstol, sulky och resesäng för 225 kr. Toppen! :)Fanns lekrum med massa leksaker på hotellet, vilket var toppen om man ville hitta lite tidsfördriv för Dante utan att vara i solen

Drinkar efter Dante somnat. :)

Strandpromenaden besökte vi flera gånger

Farbror och pappa busar med Dante

Julstjärnor hittade vi överallt och en och annan Sjöberg också. :)

Pepe´s bodega hette en av barerna på hotellet. :)
På toppen av ett litet lavaberg vi besteg. :)

Los Roques med vulkanen Teide i bakgrunden

Los Roques


Dante var oftast go och glad & servitörerna och servitriserna kom alltid och gullade med honom. :)
Hela familjen utanför vår terass

Showen sista kvällen


söndag 16 december 2012

1 - 5 dec 2012: Far- & morföräldrar på besök & skattekurs

Nu har det verkligen varit fullt upp sedan jag skrev senast. Har inte haft tid att uppdatera bloggen förrän nu. 

Under helgen den 1 - 2 dec, så var Dantes farmor Birgitta och farfar Kent på besök. De bodde hos Christoffer, Ds farbror, så vi åkte dit och umgicks med dem där. Dante insjuknade dock under lördagen i ganska hög feber, biverkning av sprutan han fick veckan innan, så han var inte på sitt bästa humör. Sov dock en hel del i farbror Cs säng. 

På lördagen åt vi god pizza från Bellas Pizzeria på Herkulesgatan och på söndagen så åt vi jättegod julmat som Birgitta och Kent förberett (griljerad julskinka, en Jansson-variant, prinskorv, ägghalvor, sill m.m.) Det var första julmaten vi ätit i år. Christoffer hade bett dem göra julmat, då det i år är första gången på ganska många år som han måste jobba på sjön över jul och nyår och därför missar både julfirande och julmat. Det var ju första advent den söndagen, så det passade ju fint med sådan mat då. 

På måndagen föll den första riktiga snön i Göteborg, så det blev riktigt vitt på marken. Dante tittade fascinerat på de vita flingorna som föll från himlen utanför fönstret när han stod i soffan, lutad över ryggstödet och tittade ut. Man kunde se på honom att han tyckte detta var något nytt och spännande. Är så kul att studera Dantes ansiktsuttryck. Man kan verkligen tydligt se glädjen, nyfikenheten, ivern eller ibland rädslan, förvåningen eller ilskan i deras små ögon och ansikten. Så fantastiska och underbara de små är. Ibland kan man bara inte slita blicken ifrån dem och ibland måste man bara springa fram och krama dem. :)

På måndag eftermiddag så kom Dantes mormor Evy och morfar Jan (egentligen heter han ju Jan-Olof, men vi säger alltid bara Jan) på besök. Denna gången tog de tåget hit, så vi hämtade dem med bilen på Centralstationen. Jag hade anmält mig till en skattekurs på SAS Radisson hotel på tisdagen, så de hade lovat att vara barnvakter då., men för att Dante skulle vänja sig lite vid dem och för att de själva skulle få lite koll på Ds rutiner och vad han vill/får göra så kom de dagen innan. 

Tisdagen så var jag själv på skattekurs hela dagen för att uppdatera mig lite inför jobbstarten 1 februari 2013. Åkte hemifrån strax efter kl 08 och kom hem omkring kl 17. Kändes lite konstigt att vara ifrån Dante hela dagen, men det var kul att träffa några av kollegorna som också gick samma kurs. Dagen gav mig också lite mer inspiration till att börja jobba igen, men jag har fortfarande lite jobbångest. Tiden går för fort! 

Dante hade skött sig toppenbra hela tisdagen med sin mormor och morfar. Pappa F jobbade från kl 18 - 02.30 den veckan, så han hade sovit ända till kl 13.

Tanken var från början att mina föräldrar skulle åka hem tisdag eftermiddag/kväll, men då vi knappt hunnit packa alls inför Teneriffaresan som närmade sig med stormsteg, 6 - 13 dec, så bad jag dem stanna en dag till.  

Onsdagen ägnades åt packning och annat som vi var tvungna att fixa innan resan. Vi hann, men klockan var mycket innan jag var klar och kom i säng och sedan hade jag svårt att sova. Det blev endast ca 3 timmars sömn innan vi skulle gå upp igen, då vi siktade på att vara på Landvetter kl 06.00 på torsdag morgon. 

Tog endast ett enda kort under dagarna jag beskrev ovan, så här kommer det. Det är Dante med feberröda kinder som lånat farbror Cs cowboyhatt. :) lördag 1 december 2012

Min ofrivilliga lugg

När man är gravid så tappar man i stort sett inget hår, vilket man annars vanligtvis gör hela tiden. Tyvärr tappar man alla dessa hårstrån man skulle tappat under graviditeten plus mer därtill under en kortare period efter barnet är fött. Detta är anledningen till min ofrivilliga lugg.

Under perioden när Dante var ungefär 3 - 8 månader så tappade jag otroligt mycket hår hela tiden. Fick stora nystan med hår i händerna när jag duschade & man hittade hår överallt i huset.

Det var till och med så mycket hår att Fredriks bror kommenterade det. Han sade det på ett väldigt snällt sätt, ungefär såhär: Inte för att det spelar mig någon roll, men ville bara säga att det ligger en hel hög med hår på golvet på toaletten. Tycker det är toppen att han vågar säga sådana saker för ibland blir man bara helt hemmablind & då är det bra om någon som inte bor i huset kan ge synpunkter eller tips. Jag sade dock till Christoffer som det var, att det räcker med en hårborstning så blir det en sådan hög på golvet. :p

Nu tappar jag inte lika mycket hår längre som tur är och luggen håller ju på att växa ut igen. :)