torsdag 3 januari 2013

Projekt sovrumsrenovering del 1

Annandagjul påbörjade vi sovrumsrenoveringen som vi hoppas bli i stort sett helt klara med innan F börjar jobba på riktigt igen 7 januari.

För att det skulle vara möjligt för oss att hinna renovera sovrummet på relativt kort tid, behövde vi barnvakt till Dante. Vi frågade därför våra föräldrar om de hade möjlighet att komma och hälsa på och ta hand om Dante, medan vi renoverade. Det ville de så gärna. Så på torsdagen och fredagen efter jul, så var mina föräldrar här och var barnvakter och sedan under lördagen och söndagen var Fs föräldrar här.

Allt material, färg, tapeter, lim och ny skjutdörrsgarderob med inredning hade vi beställt och köpt innan jul, så att vi visste att vi skulle ha allt här när vi skulle påbörja renoveringen. Det fungerade nästan.

Vi beställde Elfa garderobsinredning och Elfa garderobsdörrar (2 st dörrpaket, innehållande 2 dörrar i vardera paket) från Bygghemma.se. När vi fick leveransen var det dock bara 2 dörrar med. De som packade ordern med garderobsdörrarna hade läst fel på ordern.

Det var flera andra händelser involverade i samband med detta köp och leverans (och allt är inte löst än) som gör att vi nog kommer dra oss för att beställa grejer från Bygghemma.se igen. Tråkigt tycker vi, för de har fått bra betyg av andra köpare samt blivit årets e-handlare 2011 & 2012. De har skickat fel grejer, de har inte registrerat i sitt system att vi fått grejer levererat som vi faktiskt har fått och tvärtom så har de registrerat att vi fått grejer som vi inte har fått, vilket i sin tur leder till att vi fått två fakturor avseende delar av ordern och väntar på en tredje. Väldigt rörigt. När vi fick leveransen av dörrarna den 17 dec, så märkte vi direkt att 2 dörrar saknades, så vi kontaktade omedelbart deras kundtjänst. Vi sade att vi behövde dörrarna senast i mellandagarna för det är då vi får hjälp så vi ska kunna göra klart renoveringen snarast möjligt. Till svar fick vi bara följande: "Din leverans kommer att lämna leverantörens lager 2013-01-09. Vi önskar dig en God Jul!". Det fanns inte ens en antydan till ursäkt i deras mail för att det råkat bli fel på leveransen eller att vi kommer få de sista dörrarna så sent. Vi mailade dem då och frågade hur de skulle kompensera oss för den sena leveransen, vilket innebär att vi kommer få de sista 2 dörrarna ca 2 månader efter vi gjort beställningen, vilket vi inte tycker är ok. Detta mail har vi inte fått något svar på än. Vi har dock inte fått den tredje och sista fakturan heller, så vi hoppas eventuellt få lite rabatt på den.

Fyra dagar med barnvakter och intensivt renoveringsarbete från morgon till kväll, så får man i alla fall ganska mycket gjort. Vi blev klara med större delen av renoveringsarbetet under dessa dagar, vilket vi hade hoppats på. Idag är det i stort sett bara golvlisterna och garderobsdörrarna som fattas. Så följande har vi avklarat:
  • Röjt ur sovrummet och slängt ut trägolvet som låg där innan. 
  • Kapat 28 råspontbrädor, målat dem vita samt skruvat upp dem på reglar utmed ena väggen (mot vilken huvudändan av vår säng kommer stå sedan när allt är klart)
  • Slipat och spacklat väggar (mest slipat, inte så mycket spacklande)
  • Målat tak och en vägg vit
  • Tapetserat två andra väggar
  • Lagt nytt golv (typ klickgolv av laminat som liknar parkett av mörkare träslag)
  • Målat taklister och monterat dessa
  • Slipat dörren och spacklat igen ett hål i dörren och målat dörren flera gånger
  • Skruvat upp garderobsinredningen på väggen och kapat hyllor och klädstång till rätt längd. Monterat trådbackar.
  • Skruvat upp nya gardinstänger
  • Varit ute i affärer och kollat bl.a. efter nytt snyggt handtag till sovrumsdörren, men har inte köpt något än.
Tror inte jag missat något nu. F har absolut gjort mer än jag av grejerna på denna lista, men jag har varit med och gjort en hel del bl.a: röjt sovrummet, målat brädorna och skruvat upp dem, målat vägg, tapetserat, lagt golv och letat handtag. :)

Då jag och F jobbade ganska hårt under dessa tre dagar, instängda i sovrummet, så såg vi inte så mycket av Dante på dagarna. Det räckte för att man skulle börja sakna honom. Kändes jättekonstigt att inte vara med honom hela dagarna som vanligt. Jag kommer ju längta ihjäl mig efter Dante när jag börjar jobba igen i februari, om jag till och med börjar sakna honom bara genom att vara i ett annat rum i samma hus. ;P

Nedan ser ni både en före-bild på sovrummet samt bilder på hur renoveringen framskridit under senaste veckan. Efter vi tapetserat såg vi att de mörka fönstren tillsammans med den mönstrade tapeten gör att den väggen ser lite gammalmodig ut, men med vita gardiner och de vita fönsterbrädorna så kommer det nog se fint ut i slutändan. Vi vill nämligen inte måla insidan av fönstren vita, då de har samma rödaktiga färg i alla andra rum i huset.








Det som kvarstår att göra för att få klart skjutdörrsgarderoben är att ställa in ytterligare 5 backstativ med trådkorgar (precis som det ni ser står på golvet på bilden) samt skjutdörrarna såklart. 

1 kommentar:

  1. Oj va ni jobbat! Vi kommer gärna och kikar på garderoben, vi måste också fixa vår garderobssotuation ;-)

    SvaraRadera