onsdag 30 januari 2013

4 jan 2012: Filmen på Dantes första steg

Här kommer äntligen filmen på när Dante tar sina första steg själv som vi hade turen att lyckas fånga på film.


torsdag 17 januari 2013

14 - 17 jan 2013: Babyrytmik, babysim, lunchträff och playdate

Denna veckan har vi nästan haft något bokat varje dag, förutom i måndags då vi tog det lugnt.

Tisdagarna kommer vara fullbokade större delen av våren, då vi numera har babyrytmik på förmiddagen kl 10.30 och babysim på eftermiddagarna kl 16. Gick bra, men inte så lätt att få Dante att sova tillräckligt mycket under en sådan dag. Han blev rejält trött efter babysimmet.

Vi babysimmar numera på Lundbybadet, då den kursen vi går nu inte gick på Bräcke Diakoni denna perioden. På Lundbybadet får båda föräldrarna vara med och simma, så i tisdags så badade vi hela familjen. Var mysigt. Dante fick dyka mellan oss, för att träna lite mer på det och försöka övervinna hans "rädsla" för att dyka. Blir lite krångligare i duschen när vi alla har badat. Förut kunde ju den föräldern som varit på land ta hand om Dante medan den andre duschade, men nu skulle ju alla duscha efter badet. Dante fick följa med pappa F som är snabbare i duschen. Tyvärr fanns det inga barnstolar i duscharna här, vilket de hade flera stycken på Bräcke Diakoni, så Dante fick sitta på golvet och vänta medan pappa F tog en snabbdusch. Gick bra ändå, men det är ju så kallt i duscharna så man tycker ju synd om honom och vill ju inte han ska få någon urinvägsinfektion.

Igår träffade jag Anita, mitt ex Andreas mamma som jag fortfarande har kontakt med. Vi har under flera års tid pratat om att träffas någon gång, men det har aldrig blivit av. Jag är sällan i Lidköping city och hon är sällan i Gbg. Igår skulle hon dock till Gbg i ett ärende över dagen, så då lyckades vi få till en lunchträff. Var jättetrevligt att ses igen efter så många år.

Anita och Dante efter lunchen på Green & rum vid Nordstan. Lyckades inte få någon bild 
där de båda log, men glada var de båda två även om det inte syns här. :) Anita, tack för en 
trevlig lunch och hoppas du inte blir arg för att jag lägger upp denna bilden på dig. Kram

Det har varit ganska kallt i Göteborg de senaste dagarna, omkring - 4 till - 6 grader. Det är väl inte så farligt tänker säkert några av er, men den fuktiga luften här i Göteborg gör att minusgraderna biter i kinderna och känns ända in i märgen ibland. Då jag vill undvika trängselskatt i möjligaste mån, så har vi istället promenerat en del med barnvagnen och åkt kollektivt. När man är ute och går med barnvagnen i detta vädret så får man pälsa på både mig och Dante, så vi inte ska frysa. Tumvantarna i 100% ull som jag fick av Fs föräldrar i julklapp kom då väl till pass, liksom snooden som jag fick av mamma och pappa. Har inte frusit alls om händer eller huvud, trots att jag varit ute på ganska långa barnvagnspromenader i veckan. Verkligen toppen! Tror vantarna också kan passa F, så han kan använda dem sedan när han går hem på pappaledighet och ska dra barnvagnen på dagarna.


Idag har vi varit och hälsat på min kollega Sanja och hennes lille Luka. Var längesen vi träffade dem och Luka hade växt till sig rejält och blivit en stor och jättesöt kille på 8,5 månad som redan kunde krypa bra, sätta sig upp samt ställa sig upp mot soffbord och annat. Kommer inte dröja länge innan Dante och Luka kommer kunna leka med varann. Tiden går ju så fort.Imorgon bär det av till Örebro eller rättare sagt Odensbacken. Jag och Dante ska hälsa på våra kära vänner Annika, Madelein och lille Alfons från fredag till söndag. Ska bli jättekul!

13 jan 2013: Dante åkte pulka för första gången

Dante fick två pulkor i julklapp, en från hans mormor och morfar och en från hans farmor och farfar. Den ena var för barn 1 - 3 år och den andra för barn som är 3+, så de kompletterar ju varann bra.

I söndags bestämde vi oss för att testa ena pulkan i trädgården. Det hade ju kommit lite snö och man vet ju aldrig om det kommer bli någon mer snö i vinter här i Göteborg eller om detta är den sista, så vi passade på medan det fanns något att åka på. Dante tyckte det var kul!!

12 jan 2013: Playdate på Miini-biblioteket på Röhsska

I lördags träffade jag och Dante, Frida och Ebba på stan. Gick först och kollade in rean på barnkläder på Lindex innan vi gick till Miini-biblioteket på Röhsska och lekte med barnen.

Så kul att träffa Frida och Ebba igen och kul att se hur mycket barnen utvecklats sedan vi sågs sist. Ses mycket mer sällan nu, sedan Frida började jobba i november. Nu är båda barnen på väg att börja gå. Ebba ligger lite före Dante och har gått fler steg utan stöd, men han kämpar på och har nog ett rekort på ca 12 steg själv nu. Han är dock väldigt försiktigt och vill helst hålla i någons hand eller i någon möbel när han går.

Som Frida skrev i sin blogg om vår playdate, så har de små också fått ett väldans temprament. Om de inte får som de vill så blir de såå arga och skriker så tårarna sprutar. Slåss om leksakerna gjorde de också, då de självklart ville leka med samma leksak samtidigt och ville inte dela med sig.


tisdag 15 januari 2013

11 jan 2012: Inflyttningsfest i de nya jobblokalerna

I fredags var det inflyttningsfest på Frejs och då pappa F inte jobbade kväll den veckan, så passade jag på att gå.

Var kul att se hur de nya lokalerna såg ut och sedan är det alltid kul att träffa kollegorna igen. Huset är ju precis nybyggt och ligger mellan Ullevi och Gamla Ullevi. 

Tog en bild på huset samt kontorsrummet jag kommer sitta i när jag börjar jobba igen 1 februari och utsikten därifrån. Kommer nog bli toppen.


Frejs sitter på 7:e våningen


Bord, stol och skåp finns, så här ska man nog kunna jobba sen när det blir dags. :)

Utsikten från mitt kontorsrum. Man skymtar Ullevi till vänster i bild. 

7 - 10 jan 2013: Maginfluensa

På söndagsnatten blev jag dålig i magen och spydde flertalet gånger tills det kändes som om magen och hela tarmsystemet var helt utrensat. Trodde jag åkt på matförgiftning, för det var bara under natten som jag var dålig, dock kunde jag inte äta normalt under måndagen pga min mage var känslig, utan det fick bli diet på nyponsoppa och vitt bröd.

På tisdagen var vi hela familjen på babysim på Lundbybadet för första gången. Fanns ingen fortsättningskurs som vi kunde gå på Bräcke Diakoni denna omgången, så vi fick byta till Lundbybadet och tisdagar kl 16 istället. Pappa F badade med Dante som var på ett toppenbra humör.

Runt 18-tiden på tisdagen, när det var dags för Dantes middag, så ville han inte äta burkmaten vi gav honom. Vi gjorde i ordning lite gröt, men inte heller det ville han ha, vilket är mycket ovanligt. Förklaringen kom någon halvtimme senare. Vi hade satt honom i babysittern tillfälligt, medan vi själva skulle äta lite. Det dröjde inte lång stund förrän Dante helt plötsligt bara började spy. Han spydde ner hela sig och babysittern och golvet runt omkring. Stackars Dante spydde flera gånger under kvällen, tills det inte fanns något mer att få upp, trots det var han glad som en sol större delen av tiden. Sådan duktig liten kille. Pappa F började också må dåligt på tisdagskvällen och spydde en gång också. Han som inte kan komma ihåg att han någonsin varit magsjuk tidigare. Vi insåg då att det måste varit någon typ av maginfluensa jag hade haft i söndags natt och att jag hade smittat både Dante och pappa F. Vi hoppas verkligen inte vi smittade någon på babysimmet.

Maginfluensan gick som tur var över ganska snabbt för Dante och pappa F också, precis som för mig. Dante spydde inte mer under tisdagsnatten, även om han bara sov kanske 4 timmar den natten. Jag och Dante satt större delen av natten inne på toaletten och jag matade honom med 2 tsk vätskeersättning var 5:e minut och sedan fick han lite morotssoppa, baserat på ett recept jag fick från sjukvårdsupplysningen 1177.

Morotssoppa för småbarn:
1 st 125 ml burk morotspuré
2 st 125 ml burkar vatten
2 tsk socker
1 krm salt

6 jan 2013: Träffade Jaiden för första gången

På söndagen hade jag och Dante stämt träff med min kära barndomskompis Ann-Sofie och deras lille kille Jaiden som jag tidigare bara sett på kort.

Jaiden föddes 17 oktober 2012, rätta mig om jag har fel datum, men har redan vuxit till sig och blivit en stor rund, go och söt kille. :) Vi tog en fika och satt och pratade. Var jättemysigt. Promenerade sedan lite med barnvagnarna i centrala Gbg och mötte upp resten av hennes familj och släkt som hade varit på Disney on Ice, medan vi var och fikade.


Svårt att få en bild på en leende Jaiden, när han rör på sig hela tiden. :)

2 - 5 jan 2013: Besök & 1-årskalas hos en annan Dante

Lite uppdatering, så här i efterhand som vanligt.

Under årets först vecka hade vi först besök över en dag av mina föräldrar och min bror.  Då fick vi dels lite mer tid att renovera sovrummet och dels var de jättesnälla och putsade ett gäng med fönster, vilket inte var gjort på mycket länge. Min bror hjälpte också till att tvätta lite gamla leksaker som jag hade hittat när vi rensade mina föräldrars förråd hemma i Skara. De hade bara blivit liggande i en kasse i garaget, så det var toppen att han hjälpte oss med det för annars hade de säkert legat kvar där ett bra tag till.

På lördagen var vi bjudna på 1-årskalas till en annan liten Dante i Mölndal. Vi gick i samma BVC-föräldragrupp (både under graviditeten och efter vi fått barnen) och har även gått babyrytmik med dem, så på det sättet har vi lärt känna dem. Var ju otroligt sammanträffande att de också valt att kalla sin lille kille Dante, för tilltänkta namn pratade vi aldrig om i föräldragruppen under graviditeten.På kalaset var det ett helt gäng småbarn, de flesta ungefär runt 1-årsåldern, och deras föräldrar såklart. Det bjöds på Almondytårta och kaffe till de vuxna och pannkakstårta med grädde, frukt och bär till de små. Vi vuxna kunde dock inte hålla oss ifrån att smaka på den goda pannkakstårtan också. Vår Dante råkade sätta första pannkakstuggan i halsen, så sen ville han inte ha någon mer pannkakstårta, vilket pappa F inte var ledsen för. :)

Födelsedagsbarnet som också heter Dante

Med så mycket barn i en lägenhet kan det inte bli annat än full fart och värmen steg nog flertalet grader i lägenheten, så det var skönt att komma ut i kylan efter två timmar av lek och stoj. Pust! Kommer nog inte ha något 1-årskalas för hans jämnåriga kompisar hemma i år, utan det får nog bli nästa år istället, då Dante troligtvis själv också tycker det är roligare.
fredag 11 januari 2013

Dante diggar musik och härmar djur

Denna film är tagen på onsdagmorgonen denna veckan, alltså morgonen efter han fick maginfluensa. Man kan inte tro att han varit sjuk kvällen innan, så pigg och glad som han är. :)

Dante älskar melodin som traktorn spelar, Per Olsson han hade en bonnagård, och spelar den om och om igen. Än har vi dock inte tröttnat på den, då det ändå är en ganska trallvänlig låt. :)

Dante visar också att han kan härma både fåret och kossans läte samt att han visar att han förstår att bonden hör hemma sittandes i traktorn och försöker sätta tillbaka honom där. :)


Utveckling på gång

Känns som Dante lär sig otroligt mycket nytt nu hela tiden. Han blir verkligen mer och mer som ett litet barn som dels lär sig massor av allt han ser och hör och sedan också börjar kunna kommunicera med omvärlden på ett sätt som man förstår.

Sedan Dante tog sina första steg i början av januari så går han numera mer och mer stabilt. Han har även börjat springa mer och mer, med stöd naturligtvis. Återkommer med filmen på de första stegen. Dante vågar dock inte gå så många steg själv, utan vill helst hålla i någons hand. Idag gick han dock två tre steg & satte sig ner på huk utan stöd, så lite modigare blir han nog för varje dag. Sätter jag och pappa F oss på golvet en bit från varann och låter Dante gå mellan oss, så går han dock kanske 5 - 6 steg själv utan stöd. Dantes farmor och farfar har sagt att pappa F också gärna gick och höll sig i väldigt länge innan han vågade gå själv, så det kanske är ett släktdrag. :) Vet inte hur jag själv var, får fråga mina föräldrar. Det behöver absolut inte vara något negativt med att vara försiktig. Vår BVC-sköterska sade att vi skulle vara glada för att han inte är våghalsig, för då är ju risken att han ramlar och skadar sig mindre. Tror dock att han skulle kunna gå rätt bra om han vågade prova, då vi ju märker att han inte behöver så mycket stöd av oss när han håller i handen, men vill han vänta så får han vänta.

Dante har också börjat härma djurljud. Vi har leksakstraktorn med alla djuren på flaket att tacka för denna nya färdighet, vilken Dante fick av min faster Lisbeth i julklapp. Djuren på flaket låter nämligen när man trycker på dem (sitter en knapp under varje djur, som trycks ner när man trycker på djuret. Knappen kan man även trycka på även om djuret tagits loss från flaket). Frågar man Dante "Vad säger fåret?" så svarar han "Mähähähä" och frågar man honom hur "Hur låter kossan?" så svarar han "Mmmmmm". Ni kan se och höra detta i den video som jag lägger upp i nästa inlägg.

Dante har också börjat peka på saker. Han pekar t.ex. på lampan och säger "mama". Han säger mama till mer och mer saker (även pappa F), men sällan till mig tyvärr. När han äter så har han börjat peka på det han vill ha, t.ex. flaskan om han vill ha vatten osv.

Man märker också att han förstår mycket mer av det vi säger. Han förstår t.ex. vad ordet backa betyder. Säger man till honom att ta upp bollen så gör han det. Säger man att han ska sparka bollen så gör han det. Säger man att han ska lägga leksaken han håller i handen i leksakslådan och pekar på den, så gör han det osv.

En annan sak han börjat lära sig är att komma ihåg och förstå var grejer ska sitta eller hör hemma. Ett bra exempel på detta har återigen med den där traktorn att göra som han fick av min moster Lisbeth i julklapp. I traktorn sitter en liten gubbe och kör, vi kallar honom Per Olsson, då melodin "Per Olsson han hade en bonnagård" spelas upp om man trycker på honom. Denna gubben kan man ta loss och sätta tillbaka på ett enkelt sätt. Dante sliter oftast bort gubben och slänger iväg honom. Har dock märkt att om han hittar gubben igen som han slängt iväg, så kan han ibland hämta gubben och själv försöka sätta tillbaka honom på sin plats i traktorn. Han brukar dock sällan få dit honom så som han ska sitta i traktorn, utan kanske bara lägger honom i traktorn, men det är ju ändå på rätt ställe. Ni kan se detta i filmen i nästa inlägg. Blir så stolt över honom när han gör sådana saker. :)

Har ju också glömt att berätta en annan fantastisk sak. Sedan juldagen har Dante sovit hela nätterna igenom, nästan utan undantag. Sover ofta mellan kl 19 - 06 numera. Superskönt!!!


lördag 5 januari 2013

Dante tog sina första steg den 4 januari 2013 :)

Idag, eller rättare sagt igår då klockan nu passerat midnatt, så tog Dante sina första steg. Tror det var 3 - 4 steg som han gick själv pga pappa F lurade Dante att tro att han höll i honom fast han inte gjorde det. :)

Vi hade turen att få det på film. Lägger upp denna film här inom kort. God natt!!

fredag 4 januari 2013

Redan år 2013

Nu är det ju nytt år och det är inte ens en månad kvar tills jag ska börja jobba igen och jag börjar känna mig stressad, igen. Så mycket man vill hinna med och tiden som går så fort. Att ett år kan gå så fort är helt sjukt.

Till er, mina vänner, som har bloggar, så är jag ledsen men jag måste erkänna att jag sällan hinner läsa någon annan blogg alls längre. Vill så gärna läsa alla era bloggar, men har supersvårt att få tiden att räcka till. Hinner kanske läsa ikapp någon gång framöver, vi får se vad som händer. Har fullt upp med att försöka få lite tid över då och då till att hinna uppdatera min egen blogg. Har märkt att man kan prenumerera på en del bloggar via mail, vilket innebär att man får inläggen skickade till sig i ett mail, så fort bloggägaren skrivit något. Mailen kollar jag ju ofta direkt i mobilen och det är större chans att jag hinner läsa ett blogginlägg i ett mail, än att jag hinner gå in på bloggen på datorn, så det kan jag verkligen rekommendera er som bloggar att aktivera den funktionen om det finns en sådan i er blogg. Jag skulle bli en av era första prenumeranter. :)

Nu i januari tänkte jag försöka hinna träffa så många av mina mammalediga vänner som möjligt, då det säkerligen inte kommer bli att vi kommer kunna ses så ofta efter jag börjat jobba. Hoppas också hinna gå ut och ta ett glas vin eller så i goda vänners lag och kanske gå på inflyttningsfesten på jobbet. Kommer troligtvis också åka upp en helg till Örebrotrakten och hälsa på mina kära vänner som bor där och deras lille kille.

Denna månaden är det ju även dags för Dantes 1-årsdag och tillhörande kalas som vi tänkt ha här hemma i huset. Släktkalaset kommer bli antingen lördag eller söndag första helgen i februari, precis efter jag gjort min första arbetsdag. Ska skicka ut inbjudningar inom kort.

Dante gör också mer och mer framsteg. De senaste dagarna har börjat träna på att krypa igen, vilket han inte gjort så mycket sedan han kröp ordentligt för första gången på julafton. Nu kan han krypa ganska långt, även om det ibland inte är så lätt att krypa med stela jeans som han hade idag. :)

Dante går också bra (dock ej helt själv) och kan "springa" korta bitar när han håller oss i en hand. Man märker också på hans aptit att han rör på sig mer, för han är alltid jättehungrig, så vi måste börja ge honom större måltider under dagarna. Vägde ca 13,5 kg i veckan när jag satte honom på digitalvågen. Han går också nästan obehindrat runt bland annat vårt soffbord och soffor utan att vi är med och vaktar eller stöttar honom och han kan böja sig ner själv och plocka upp saker från golvet med bordet som enda stödet. Han tar sig också kontrollerat ner på golvet från stående ställning vid soffbordet utan att ramla och slå sig. Han har också börjat att trampa/gå på stället, t.ex. när han håller i soffbordet så står han och trampar på ett och samma ställe och ler. Han älskar om vi andra härmar honom när han står där och stampar, för då skrattar han ofta gott. Han har också lärt sig vinka enbart med handen, alltså genom att öppna och stänga handen.

Dante pratar mer och mer varierat, men säger ännu inget ord ordentligt mer än mamma, men mamma eller me-me säger han till många saker dessvärre. Framförallt säger han ma-ma nu när han pekar på lampan. Han säger även mamma både till pappa F och till mig, så han är nog inte helt säker på vad ordet betyder eller så tycker han att det han säger låter olika i hans öron men att vi vuxna inte hör skillnaden.

Dante förstår också uppmaningarna "Ta bollen" och "Kasta bollen" och gör detta när han blir tillsagd, dock endast om han själv vill. Dante kan bli väldigt arg om han t.ex. inte får gå dit han vill eller om han inte får komma ner på golvet om han sitter i vårt knä eller om han måste ligga på rygg på skötbordet även om han själv inte vill. Tårarna bara sprutar och han skriker högt, blir högröd i ansiktet och kastar ofta sig själv och sitt huvud handlöst bakåt i protest. Han har inte förstått att det bara kan skada honom själv mer om han kastar sig bakåt när mamma och pappa kanske inte hinner fånga honom. Hittills har han inte slagit sig så illa som tur är. Bara något enstaka blåmärke här och var och sådana lär det bli fler av framöver gissar jag. :)

Jag försöker lära Dante att äta själv, alltså stoppa plockmat i sin egen mun med sina egna händer. Det verkar dock vara en svår uppgift. Majskrokar plockar han från bordet, stoppar i munnen och äter upp utan problem och har gjort så i flera månader nu. Allt annat ätbart som man lägger framför honom på bordet pillar han bara på eller mosar med handen. Han äter bara maten om jag plockar upp den från bordet och stoppar det i hans mun. Jag har försökt att blanda majskrokar och plockmat framför honom på bordet, så han kanske kan komma på att han även kan plocka upp den andra maten och äta upp den, men det fungerar icke. Han äter bara upp majskrokarna och kladdar runt med den övriga maten. Det är väl bara att försöka om och om igen och någon gång lär han väl fatta vinken. Jag vet ju att han inte är dum. :)

Nu är klockan alldeles för mycket så nu måste jag hoppa i säng. God natt!

31 dec 2012: Nyår

Då vi haft fullt upp ett bra tag nu, så hade vi inte ens orkat försöka hitta någon trevlig nyårsfest, till vilken vi skulle kunna ta med Dante. Hemma såg det också ut som ett bombnedslag pga renoveringen, så vi kunde inte bjuda hem någon till den röran heller. Därför blev det nyårsfirande själva här hemma i huset, precis som förra året då jag var höggravid.

Vi fixade dock lite god mat och drack gott vin och riktig rosa champagne, så det blev riktigt lyckat & mysigt.

Trerättersmenyn bestod av följande:

Förrätt:
Formfranska med hemmagjord laxröra, bestående av creme fraiche, rödlök, gräslök, röd stenbitsrom (tror jag det var) och kallrökt lax

Varmrätt:
Ryggbiff av nöt med potatissallad och salladsmix

Efterrätt:
Fruktcocktail med gammaldags gräddglass och grädde

Till maten drack vi rödvin. Därefter gick vi över till champagnen som var en Lanson brut rosé som jag fått som tack-och-lycka-till-present från ett kundföretag när jag slutade på mitt förra jobb. Har sparat den länge för att kunna öppna den vid något speciellt tillfälle. Passade bra nu, då vi faktiskt har något speciellt att fira. Mer info om detta kommer framöver.

Dante somnade som vanligt omkring 19-tiden, så jag och F hade hela kvällen för oss själva. Vi kunde äta och njuta av maten och det goda drickat, medan vår kära ögonsten låg och sussade och sov så gott i sin lilla spjälsäng. Dante vaknade dock av alla fyrverkerierna utanför strax efter midnatt, så då tog vi upp honom på andra våningen så han också fick titta ut och se lite fyrverkerier. Han verkade tycka det var fascinerande att se alla ljusfenomenen utanför. Efter fyrverkerierna så gick vi och lade oss alla tre för att vara någorlunda pigga dagen efter, då Dante sällan tar sovmorgon. :)torsdag 3 januari 2013

Projekt sovrumsrenovering del 1

Annandagjul påbörjade vi sovrumsrenoveringen som vi hoppas bli i stort sett helt klara med innan F börjar jobba på riktigt igen 7 januari.

För att det skulle vara möjligt för oss att hinna renovera sovrummet på relativt kort tid, behövde vi barnvakt till Dante. Vi frågade därför våra föräldrar om de hade möjlighet att komma och hälsa på och ta hand om Dante, medan vi renoverade. Det ville de så gärna. Så på torsdagen och fredagen efter jul, så var mina föräldrar här och var barnvakter och sedan under lördagen och söndagen var Fs föräldrar här.

Allt material, färg, tapeter, lim och ny skjutdörrsgarderob med inredning hade vi beställt och köpt innan jul, så att vi visste att vi skulle ha allt här när vi skulle påbörja renoveringen. Det fungerade nästan.

Vi beställde Elfa garderobsinredning och Elfa garderobsdörrar (2 st dörrpaket, innehållande 2 dörrar i vardera paket) från Bygghemma.se. När vi fick leveransen var det dock bara 2 dörrar med. De som packade ordern med garderobsdörrarna hade läst fel på ordern.

Det var flera andra händelser involverade i samband med detta köp och leverans (och allt är inte löst än) som gör att vi nog kommer dra oss för att beställa grejer från Bygghemma.se igen. Tråkigt tycker vi, för de har fått bra betyg av andra köpare samt blivit årets e-handlare 2011 & 2012. De har skickat fel grejer, de har inte registrerat i sitt system att vi fått grejer levererat som vi faktiskt har fått och tvärtom så har de registrerat att vi fått grejer som vi inte har fått, vilket i sin tur leder till att vi fått två fakturor avseende delar av ordern och väntar på en tredje. Väldigt rörigt. När vi fick leveransen av dörrarna den 17 dec, så märkte vi direkt att 2 dörrar saknades, så vi kontaktade omedelbart deras kundtjänst. Vi sade att vi behövde dörrarna senast i mellandagarna för det är då vi får hjälp så vi ska kunna göra klart renoveringen snarast möjligt. Till svar fick vi bara följande: "Din leverans kommer att lämna leverantörens lager 2013-01-09. Vi önskar dig en God Jul!". Det fanns inte ens en antydan till ursäkt i deras mail för att det råkat bli fel på leveransen eller att vi kommer få de sista dörrarna så sent. Vi mailade dem då och frågade hur de skulle kompensera oss för den sena leveransen, vilket innebär att vi kommer få de sista 2 dörrarna ca 2 månader efter vi gjort beställningen, vilket vi inte tycker är ok. Detta mail har vi inte fått något svar på än. Vi har dock inte fått den tredje och sista fakturan heller, så vi hoppas eventuellt få lite rabatt på den.

Fyra dagar med barnvakter och intensivt renoveringsarbete från morgon till kväll, så får man i alla fall ganska mycket gjort. Vi blev klara med större delen av renoveringsarbetet under dessa dagar, vilket vi hade hoppats på. Idag är det i stort sett bara golvlisterna och garderobsdörrarna som fattas. Så följande har vi avklarat:
 • Röjt ur sovrummet och slängt ut trägolvet som låg där innan. 
 • Kapat 28 råspontbrädor, målat dem vita samt skruvat upp dem på reglar utmed ena väggen (mot vilken huvudändan av vår säng kommer stå sedan när allt är klart)
 • Slipat och spacklat väggar (mest slipat, inte så mycket spacklande)
 • Målat tak och en vägg vit
 • Tapetserat två andra väggar
 • Lagt nytt golv (typ klickgolv av laminat som liknar parkett av mörkare träslag)
 • Målat taklister och monterat dessa
 • Slipat dörren och spacklat igen ett hål i dörren och målat dörren flera gånger
 • Skruvat upp garderobsinredningen på väggen och kapat hyllor och klädstång till rätt längd. Monterat trådbackar.
 • Skruvat upp nya gardinstänger
 • Varit ute i affärer och kollat bl.a. efter nytt snyggt handtag till sovrumsdörren, men har inte köpt något än.
Tror inte jag missat något nu. F har absolut gjort mer än jag av grejerna på denna lista, men jag har varit med och gjort en hel del bl.a: röjt sovrummet, målat brädorna och skruvat upp dem, målat vägg, tapetserat, lagt golv och letat handtag. :)

Då jag och F jobbade ganska hårt under dessa tre dagar, instängda i sovrummet, så såg vi inte så mycket av Dante på dagarna. Det räckte för att man skulle börja sakna honom. Kändes jättekonstigt att inte vara med honom hela dagarna som vanligt. Jag kommer ju längta ihjäl mig efter Dante när jag börjar jobba igen i februari, om jag till och med börjar sakna honom bara genom att vara i ett annat rum i samma hus. ;P

Nedan ser ni både en före-bild på sovrummet samt bilder på hur renoveringen framskridit under senaste veckan. Efter vi tapetserat såg vi att de mörka fönstren tillsammans med den mönstrade tapeten gör att den väggen ser lite gammalmodig ut, men med vita gardiner och de vita fönsterbrädorna så kommer det nog se fint ut i slutändan. Vi vill nämligen inte måla insidan av fönstren vita, då de har samma rödaktiga färg i alla andra rum i huset.
Det som kvarstår att göra för att få klart skjutdörrsgarderoben är att ställa in ytterligare 5 backstativ med trådkorgar (precis som det ni ser står på golvet på bilden) samt skjutdörrarna såklart. 

tisdag 1 januari 2013

24 - 25 dec 2012: Dantes första jul

Denna julen var på flera sätt annorlunda mot tidigare jular. Det var första julen med Dante och första julaftonen som jag och Fredrik firat ihop, då vi tidigare delat på oss och firat på var sitt håll med våra familjer. Det var också första gången vi firat jul utan min kära farmor Ingrid som nyligen gick bort. Tidigare har vi alltid firat julafton hos min farmor i hennes lägenhet, men av naturliga skäl fick vi tyvärr bryta den traditionen i år, så firandet med min släkt ägde istället rum hemma hos mina föräldrar i Skara.

Vi spenderade första halvan av julafton hos Fredriks föräldrar. Det var F, jag, Dante, Fs föräldrar och Kents bror Jan. Andra halvan av julafton spenderades, som ni redan läst ovan, hos mina föräldrar i Skara. Det var jag, F, Dante, mina föräldrar, min bror Björn, min faster Lisbeth, min kusin Caroline och hennes Tomas samt deras barn Alexander och Jonathan som firade tillsammans.

Vi var spända på hur Dante skulle reagera på jultomten som dök upp i Skara på julaftonskvällen, men det blev ingen direkt reaktion och efter Dante fått några julklappar så var ju de såklart mycket intressantare än den där rödklädda gubben i vitt skägg. :) Dante lyckades också med konststycket att börja krypa på julafton. Tidigare har han bara krupit något enstaka steg framåt. På julafton så kröp han iaf ca 5 krypsteg framåt med både armar och ben. Detta har dock inte lett till att han börjat krypa mer därefter, men vi räknar ändå julafton som den dagen han kröp ordentligt för första gången.

Det blev en jättetrevlig julafton med mycket god mat, fika, tomte och många paket. Kändes inte alls stressigt att fira julaftonen på två ställen. Vi har ju tur att mina och Fs föräldrar inte bor så långt från varann, ca 4 mil som tar ungefär 45 minuter att åka med bil.

På juldagen åkte jag, F och Dante och Fs föräldrar till Fs farfar (Dantes gammelfarfar) Yngve och Gudrun i Filsbäck. Där bjöds vi på god mat, som enligt tradition inte är julmat, och gott fika. Vi fick också alla varsin julklapp.

På kvällen efter detta kalas så åkte vi direkt hem till Göteborg, då vi ville komma hem för att kunna påbörja renoveringen av vårt sovrum som vi hoppades kunna få klart under jul- och nyårsledigheten. Förhoppningsvis får vi klart allt innan F börjar jobba igen, förutom skjutdörrarna till garderoben som Bygghemma.se missat att skicka till oss och därför kommer vi inte få dem förrän efter 9 januari.

God fortsättning till er alla!


Denna julklappen får vi ut och testa inom kort om snön ligger kvarDet blev en snövit jul


Barnen håller utkik efter tomten


Tomten dök upp och här får Dante sitt första paket av den riktige tomten. :) Jonathan och Alexander väntade ivrigt på att få sina paket.
 


Dante måste varit riktigt snäll, för han fick många paket
 
En av de många fina julklapparna som Dante fick.