fredag 12 oktober 2012

Dante idag

Nu är jag ikapp med bloggandet igen och vill passa på att skriva lite om Dante (har ju inte skrivit om honom tidigare, hehe ;)) och vad som händer med honom. Tycker han blir mer och mer medveten för varje dag som går och han lär sig nya saker hela tiden.

För närvarande är följande hans favoritsysselsättningar: Gå med hjälp av någon vuxen som håller honom i händerna, gå med gåvagnen (också med hjälp av en vuxen), titta ut genom vardagsrumsfönstret genom att hänga över soffryggstödet, gå med gåstolen och hoppa i knät. Som ni ser så är det endast gåstolen som inte kräver att man själv är med och hjälper honom, så ni kanske förstår varför vi investerade i en sådan. :) Nedan ser du fotobevis på några av dessa favoritsysselsättningar.


Utvecklingsmässigt så händer det saker hela tiden. Detta kan Dante göra idag (har säkert glömt något, men det mesta finns nog med här):
  • Ställa sig upp själv: Han kan nu själv ställa sig upp från sittande med hjälp av att först dra sig upp på knä och sedan kliva upp på fötter. Han har dock hittills endast gjort det i soffan med hjälp av soffryggstödet.
  • Dansa till musik: Senaste veckan har han börjat dansa till musik genom att antingen skaka rumpan eller göra knäböj till musiken. Sitter han ner så gör han gungande rörelser sittandes om han hör musik. Så sött. :)
  • Visar vilket håll han vill gå: När han går när vi håller honom i händerna, så har han nu börjat visa själv åt vilket håll han vill gå genom att vrida sig och gå åt det håll han vill.
  • Förstår betydelsen av några ord: Han visar att han förstår vissa ord. Frågar man honom "Var är lampan?", så tittar han mot närmsta lampa. Ibland verkar han förstå att jag är "mamma", men inte alltid.
  • Äter själv med hjälp av pincettgreppet: Han kan äta ett smörgåskex eller majskrokar själv genom att ta upp kexet eller majskroken själv och föra den till munnen och bita av en bit och tugga och svälja. Sedan biter han av en bit till och äter upp den osv tills hela kexet eller majskroken är uppäten. Han har kunnat äta majskrokar ganska länge, men numera är han duktig på att se till att äta upp hela för tidigare kunde han lätt tappa en bit under tiden eller klämma på den i handen och glömma av att äta upp den. Han har också ätit upp hela formfranskesmörgåsar med bredbar pastej på genom att själv bita av lagom stora bitar och på det sättet äta upp smörgåsen.
  • Han kan vinka: Ja som jag skrivit tidigare i bloggen så vinkade Dante för första gången för ca 2 veckor sedan och numera vinkar han ofta när man vinkar till honom.
  • Gillar musik och sång: Man märker att han gillar musik och sång, då han ofta ler och "dansar" eller stannar upp och lyssnar när han hör musik eller sång.
  • Separationsångest: Ibland märker man att han börjar få separationsångest, då han börjar gråta när man går ifrån honom, men det händer bara lite då och då. Inte jämt som tur är.
  • Smackar med munnen, blåser bubblor och rör tungan mer: Han har börjat smacka med munnen och ibland så blåser han bubblor samtidigt som han gör ett ljud som låter som "moaaamm" och sedan ser man att han fått mer rörlighet i tungan.
  • Ålar sig fram: Han ålar ju sig fram sedan han var 6 månader och han blir skickligare och skickligare på det.
  • Pratar goja: Han pratar mycket. Inga riktiga ord, men oftast är det mamamamamama eller moaaam moaam moaam eller dadadada.
  • Sitter upp: Han sitter upp, men kan ibland kasta sig bakåt handlöst. Han kan dock oftast ta sig från sittandes till ålande på magen på egen hand utan att slå sig.
  • Går om någon håller honom i händerna: Han har dock svårt med balansen, så det dröjer nog innan han kan gå helt själv.
  • Kan stå själv med stöd: Han kan stå själv om han håller t.ex. i ett bord eller något annat. Han kan dock rätt som det är bara ramla ihop, vilket han gjorde idag och i fallet slog han hakan i bordet så hans små tänder gjorde ett blödande sår i hans gom, stackarn.
  • Sparkar på kommando: Om man säger sparka, så sparkar Dante. Det har han gjort väldigt länge, då vi började lära honom förstå vad sparka betydde när vi började babysimma i våras.
  • Klappar: Han kan inte klappa händerna själv, men håller jag fram min hand framför Dante, så slår han sin hand på min flera gånger och gör jag "high five" så slår han oftast sin hand mot min också.
  • Dela en upplevelse: Dante kan nu dela en upplevelse med någon annan t.ex. så kan vi båda titta på en lampa och sedan titta på varann och skratta eller le tillsammans åt lampan. 
Dante är också en kille som gillar att äta och idag väger han ca 12 kg och är ca 78 cm lång. Detta enligt vår egen digitala våg och vår egna mätning. Han är en stor kille och är fortfarande flera kurvor över normalkurvan i diagrammen avseende längd och vikt. Har dock inga aktuella officiella siffror på vikt och längd, då vi inte varit hos BVC sedan mitten av augusti och nästa besök är inte förrän slutet av oktober.

Dante både äter och ammar på dagarna och nätterna. Ungefär såhär ser vårt mat- och sovschema ut för närvarande:

Kl 8 - 9 Frukost: Gröt och ev lite fruktpuré

Kl 10 eventuellt mellanmål t.ex. fruktyoghurt på burk för 8 månaders.

Kl 10 - 11. Sovstund ca 30 - 60 min. Ibland blir det bara 15 min. Olika från dag till dag.

Kl 12 - 13 Lunch: En stor burk med burkmat 2 dl +  fruktpuré ca ½ - 1 dl. Vatten i pipmugg.

Kl 14. Sovstund ca 30 - 60 min. Ibland blir det bara 15 min. Olika från dag till dag.

Kl 15 mellanmål: En leverpastejmacka eller en burk med fruktyoghurt eller kokade äppelbitar

Ibland en kort sovstund till omkring kl 16.
Kl 17 - 18 Middag: En stor burk med burkmat 2 dl + fruktpuré ½ - 1 dl. Vatten i pipmugg.

Kl 19 - 20 Välling 2 dl samt nattning.

Mellan målen under dagen så ammar han fortfarande med jämna mellanrum och under natten så vaknar han ca 2 - 3 ggr och vill amma. Har dock ibland sovit från kl 19 - 04 utan att amma, så vi hoppas att han snart kommer sluta amma på nätterna.

Angående blöjor så har vi nästan använt enbart Libero, sedan han föddes. Tycker att de luktar mindre än Pampers och håller tätt bättre. På senare tid har vi dock övergått till Pampers BabyDry nr 5 (för 13 - 25 kg) på nätterna och kör mest Libero Comfort fit nr 6 och Libero Up&Go nr 6 på dagarna.

Pampers BabyDry har faktiskt aldrig läkt någon natt hittills, vilket är toppen, och den verkar mjuk och skön för Dante att ha på sig. Vi har använt den nästan en månad nu och Dante har den hela natten, alltså nästan ca 12 timmar, så vi är väldigt nöjda med den blöjan. Tyvärr luktar den ganska mycket, men vi kan stå ut med lukten så länge den inte läcker på natten. Använde tidigare Libero Comfort fit på natten. De höll också tätt ganska bra, men då och då läckte den, så när vi provade Pampers BabyDry som aldrig läckt hittills så var det ju snäppet bättre.


2 kommentarer:

  1. Åh va kul läsning. Länge sen jag skrev liknande om Ebba. Är ju så kul att spara och läsa senare. Jag får nog se till att skriva ner jag med :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läser gärna om Ebba om du skriver något liknande. :)

      Radera